Aardpeer: wat is het en wat doe je ermee?
Aardpeer: wat is het en wat doe je ermee?
Dubbel plezier
Aardpeer is een knolgewas uit de familie van de zonnebloem. Inderdaad, in september verschijnen er bovenaan deze hoge plant prachtige, gele bloemen! Tijdens de koudere wintermaanden zijn de aardpeerknollen die onderaan de plant groeien klaar om te oogsten. Aardpeer is dus een winterhard gewas.
Voor fijnproevers
De kleine knollen doen ons in eerste instantie denken aan gember: klein en hobbelig van structuur. Maar qua smaak ligt deze knol heel ver verwijderd van gember. Aardpeer is zacht, zoet en licht nootachtig van smaak met een aroma dat in de buurt van artisjok komt. Kortom, een groente voor fijnproevers. De Engelsen gaven deze ‘vergeten’ groente dan ook de naam ‘Jerusalem artichoc’ en de Italianen zeggen ‘girasole articiocco’ (zonnebloemartisjok). In Frankrijk spreken ze dan weer over ‘topinambour’. Onder die laatste naam vind je aardpeer soms ook bij ons in de winkel.
Rond en gezond
Aardperen zijn rond en gezond, letterlijk dan. Deze lichtbruine tot lichtpaarse knollen bevatten ook heel veel voedzame en gezonde stoffen waaronder calcium, ijzer, natrium en inuline. Wanneer je aardpeer bijvoorbeeld kookt in water zorgt de vrijgekomen inuline voor een zoete smaak. Het voordeel van aardpeer is dat er tijdens dit proces geen glucose vrijkomt waardoor aardpeer ook geschikt is voor diabetici. Daarnaast bevat inuline ook bepaalde zuren die goed zijn voor onze darmflora.
Op je bord
Van januari tot en met maart zijn aardperen op hun best. Je kan de knol schillen maar het hoeft niet want de lichtbruine of lichtpaarse schil is perfect eetbaar. Ook qua bereiding heb je de keuze: aardpeer is lekker rauw in een salade maar ook geschikt om te bakken, koken, grillen of frituren. Wil je aardpeer graag schillen? Kook ze dan eerst kort. Zo haal je de warme schil er makkelijker af. En om te voorkomen dat het bleke vruchtvlees van je aardpeer bruin kleurt, kan je wat citroensap aan je kookwater toevoegen.