Aubergines van hier… Bewaar ik ze wel of niet in de koelkast?

Steven

Aubergines van hier… Bewaar ik ze wel of niet in de koelkast?

Aubergineteler Steven vertelt ons alles over die grote paarse, ovaalvormige groente.

Een subtropisch zwembad

Aubergines houden van licht en warmte. In de serres van Steven is het dan ook 30° en behoorlijk vochtig. Een omgeving waar deze subtropische groente zich zeer goed voelt. Turkije, Spanje en Italië behoren tot de grootste aubergineproducenten in Europa. Maar ook in de serres van Steven groeien ze goed. Tot wel 6 meter hoog… In november komt het kleine plantje toe in zijn serre en vanaf februari wordt er geoogst.

Aziatische roots

Van oorsprong komt de aubergineplant in de tropen van Zuid- en Oost-Azië voor. Daar werd hij ook voor het eerst gecultiveerd, mogelijk al duizenden jaren lang. De rest van de wereld maakte er pas veel later kennis mee. De Arabieren introduceerden de plant ergens in de vroege middeleeuwen op het Arabisch Schiereiland en in Oost-Afrika, en vanaf daar in Europa. Vermoedelijk maakte de groente zijn debuut in Spanje in de dertiende eeuw. Pas in de zestiende of zeventiende eeuw bereikte de aubergine de Noord- en West-Europese keukens.

aubergines

In de koelkast of niet?

Aubergines bewaar je het beste op een koele en donkere plaats zoals de kelder. Deze groente is zeer gevoelig voor lage temperaturen. Bewaar ze daarom niet in de koelkast of bij temperaturen lager dan 10°C. Bij te lage temperaturen kleuren de steel en kroonbladeren bruin en krijgt de schil ingezonken bruine vlekken. Dek de aubergine af om ze te beschermen tegen uitdroging.

Tip: leg de aubergine niet naast tomaten, bananen, appelen of citrusvruchten zoals appelsienen of citroenen. Deze versnellen het rijpingsproces van de aubergine.

Moussaka

Met name in Azië en in de landen rond de Middellandse Zee zijn recepten met aubergine al eeuwenlang populair. Dat komt vooral omdat de milde smaak en het stevige vruchtvlees uitstekend combineren met exotische, krachtige smaakmakers. Volgens Steven wint de aubergine ook stilletjes aan bij ons aan populariteit. Hij houdt vooral van een aubergine in de wok samen met nog wat andere groentjes.