Dag van de Landbouw: geen virtual reality maar een real-life experience.

Dag van de Landbouw

We leven in een wereld vol schermpjes. Smartphones, tablets, videogames. Zo zijn we slechts een klik verwijderd van een ander continent en spelen we voetbal in een team van één of andere wereldvedette. Op elke vraag die we hebben, kent meneer Google het antwoord. Ondanks al die virtuele belevenissen kon je afgelopen zondag zelf ervaren dat een bezoek aan een echte boerderij jong en oud blijft verwonderen.

Tijdens de Dag van de Landbouw kon je het echte boerenleven induiken met een boer of tuinder als gids. Ze leerden de bezoekers alles over de productie van ons voedsel maar ook over enkele super hightech technieken. Wist je bijvoorbeeld dat tomaten onder ledlampen groeien, azalea’s door plantenrobots worden getransporteerd en de gezondheid van onze koeien door middel van een stappenteller en een app kan worden opgevolgd?

Er was trouwens nog iets dat opviel: de liefde van de boer voor zijn vak. Het is geen nine-to-fivejob maar eentje die zeven dagen op zeven doorgaat. Gelukkig is het ook zoveel meer dan gewoon een job, het is voor veel boeren een passie.

Tijdens de Dag van de Landbouw konden kinderen, ouders en grootouders zien, horen, voelen, ruiken en proeven van het leven op de boerderij. De koe die door een robot wordt gemolken en hoe van die melk uiteindelijk yoghurt, kaas en ijsjes worden gemaakt. Maar ook wat die koe eet en drinkt. En hoe aardbeien en tomaten groeien in serres met daarnaast grote reservoirs om al het water voor die planten op te vangen. Om dan nog maar te zwijgen over de vele GPS-gestuurde tractoren die je kon bewonderen.

Een boerderijbezoek zet al je zintuigen aan het werk. Je ruikt de geur van de stallen en het verse weidegras. Je proeft een versgeplukte aardbei, je voelt de vacht van de koeien... Een leuke en leerrijke ervaring die we op onze kleine schermpjes niet kunnen beleven. Af en toe onze voordeur buitengaan en genieten van een real-life experience zoals de Dag van de Landbouw is dus zeker nog zo slecht niet. Wij kunnen er alvast nog een paar uren over verder vertellen maar eigenlijk moet je het gewoon zelf meemaken. Dus, tot volgend jaar?