De pluktuin van Bert en Mahecor

Bert&Mahecor
Je kon de avonturen van Bert en Mahecor al volgen in het programma Boerenjaar. Nu kan je hen zelf eens een bezoekje brengen op 19 september.

 

Bert en Mahecor wonen vlak bij elkaar en leerden elkaar via het dorpsleven kennen. “Onze kinderen zaten samen in de lagere school, Mahecor is trainer bij de lokale voetbalploeg … Mahecor kent iedereen en iedereen kent hem, het klikte meteen tussen ons.” Aan het woord is Bert Geysels. Hij droomde als kind al van een landbouwproject en vond in Mahecor de perfecte projectpartner. Toen Bert een geschikt stuk grond te koop zag staan, sloegen beide heren de handen in elkaar. Het resultaat is de eerste pluktuin in Herne die vorig jaar van start ging.

Droogte doorstaan

“Mahecor en ik hebben veel van elkaar geleerd”, vertelt Bert. “Hij leerde zaken van mij door mijn studies in bosbouw, ecosystemen en plantenbescherming, maar ook zijn ervaring uit Senegal bleek heel waardevol. Daar zijn ze het gewend om met droogte om te gaan, iets wat in België nog een grote uitdaging is. In Senegal valt 8 maanden lang geen druppel regen, dus Mahecor weet hoe je droogteperiodes kan overbruggen. Zo zorgen we ervoor dat de bodem altijd bedekt is en dus minder snel uitdroogt. Dat is ook nodig, want we hebben geen watervoorziening op de pluktuinlocatie. Bovendien heeft Mahecor een bijkomende opleiding in de bioland- en -tuinbouw gevolgd.” 

Blijven groeien

Hoewel de oppervlakte van de pluktuin in Herne erg beperkt is, zien Bert en Mahecor hun project best wel groot. Zo is er dit jaar ook een pluktuin in Oetingen (Gooik) bijgekomen en starten ze volgend jaar met een derde locatie, in Bever. “De interesse voor het lokaal kopen van voedsel is sterk gestegen. Dat hing lang voor corona al wel in de lucht, maar het alternatief om recht van bij de boer te kopen is extra aantrekkelijk geworden. Ook het sociale aspect is belangrijk, want mensen uit de buurt komen elkaar tegen in de pluktuin.” Het systeem bij de pluktuinen van Bert en Mahecor is simpel. Klanten zijn welkom op vaste dagen, plukken zelf wat ze nodig hebben en komen dan afrekenen aan de kassa.” In tegenstelling tot veel andere pluktuinen werken Bert en Mahecor dus niet met een systeem van abonnementen. 

Pluktuin Bert en Mahecor

Breng hen eens een bezoekje

Wil jij eens van dichtbij kijken hoe dit eraan toegaat in hun pluktuinen in Herne of Gooik? Dan kan dat! Op 19 september openen zij tijdens Dag van de Landbouw hun deuren en kan je meer te weten komen over hun werkwijze. Inschrijven is verplicht op de website.

Schrijf je in

 

Bron: Boer&Tuinder