Een akkerbouwbedrijf met een opvallende specialisatie

Hof ter Vrijlegem

Een akkerbouwbedrijf met een opvallende specialisatie

Hof ter Vrijlegem in Mollem, aan de Brusselse rand, wordt al vier generaties lang uitgebaat door de familie Saerens. An Saerens heet je van harte welkom op het landbouwbedrijf mét bed & breakfast die ze samen met haar man en haar broer uitbaat.

(Lees verder onder de video.)

Hof ter Vrijlegem is een akkerbouwbedrijf maar heeft een opvallende specialisatie: koolzaad. “Dit gewas is niet enkel een streling voor het oog wanneer je het in het voorjaar in bloei ziet, maar het is ook erg nuttig. Zo wordt het gebruikt voor biobrandstoffen of voor menselijke consumptie”, vertelt An. Ze weet als geen ander welke verschillende toepassingen koolzaad heeft, want op Hof ter Vrijlegem staat zij in voor de verwerking van de kleine zaden.  

Ze hebben van de verwerking van koolzaad een kunst gemaakt. “Door het zaad te pellen en een koude persing toe te passen, krijg je een hoogwaardige olie.” Op dit bedrijf wordt 12 hectare koolzaad geteeld. Van 1 hectare wordt er zo’n 1000 liter olie gewonnen. Deze kan worden gebruikt in de keuken, maar An maakt bijvoorbeeld ook mosterd, mayonaise, tartaar en dressing van koolzaad. Deze topproducten worden lokaal verkocht en vind je ook bij je Aveve-winkel.

Tartaar

Naast koolzaad teelt de familie Saerens ook maïs, tarwe, zoete aardappelen en miscantus. Die laatste teelt is erg belangrijk voor de verwarming van het bedrijf. De boerderij en de B&B worden immers verwarmd met Miscanthus, een rietachtig gewas dat na de oogst wordt verhakseld en gedroogd. “Dit gewas staat ook bekend als ‘olifantengras’ en kan wel tot 20 jaar blijven staan. We maaien en hakselen het elk voorjaar en slaan het op, zodat we een jaar lang duurzaam kunnen verwarmen”, zegt An.