Een dag op de boerderij met Vincent

Vincent spruitjes

Een dag op de boerderij met Vincent

Het is momenteel nog een erg druk seizoen voor spruitjestelers, zo ook voor Vincent. Hij neemt ons graag een dagje mee achter de schermen.

Mijn naam is Vincent Goossens en ik baat samen met mijn broer en ouders een vollegronds tuinbouwbedrijf uit in Londerzeel. Wij telen asperges en aardbeien van april tot juni en spruiten en grondwitloof van september tot maart. Ik ben 30 jaar oud en werk sinds 2016 vast mee in het bedrijf.

In de winterperiode ben ik verantwoordelijk voor de aansturing van de sortering en verpakking van de spruiten. Daarbovenop neem ik de technische kant van het bedrijf voor mijn rekening.

Hoe ziet mijn dag op het bedrijf eruit?

5 uur: de wekker loopt af! Het doet alle dagen een beetje pijn maar na 10 minuutjes snoozen stap ik toch de douche in. Na het ontbijt maak ik snel mijn lunchpakket en dan ik kan vertrekken naar het bedrijf.

6.15 uur: klaar voor het eerste werk van de dag: het opstarten van de sorteermachine van de spruiten. De spruiten zijn gisteren machinaal geoogst en zijn dan in karren opgeslagen in de frigo om te koelen en te drogen. Op de sorteermachine worden de spruiten gesorteerd op maat en via een optische sorteerder worden de slechte spruiten ‘uitgeschoten’. De goede spruiten worden nadien nog manueel nagelezen.

Na het opstarten van de sorteermachine zet ik alles klaar, zo kan het personeel er meteen aan beginnen aan het begin van hun werkdag.

7 uur: het personeel komt toe en start de werkdag. Vanaf nu is het een volledige dag werken met mondmasker. Het seizoen is al enkele maanden bezig en iedereen kent zijn taak, dit maakt het voor mij een heel stuk makkelijker. Ik help nog even opstarten en geef de laatste richtlijnen door, zo weet iedereen wat er vandaag specifiek moet gebeuren.

7.30 uur: alles draait dus ik heb even tijd voor wat bureauwerk. Ik bekijk snel de mails met bestellingen die we vandaag moeten maken en bereid alles voor om dit vlot te laten verlopen.

Binnen enkele maanden starten de voorjaarswerkzaamheden en het wordt dus hoogtijd om te zorgen dat alle machines tiptop in orde zijn om het seizoen te starten. Elk jaar proberen we beter of sneller te werken dan het voorbije seizoen, dus zijn we steeds op zoek naar hoe we kunnen innoveren. Ik overloop de lijst met aanpassingen en bestel een aantal componenten.

8.15 uur: een werknemer komt mij halen, want een inpakmachine van de spruiten is gestopt. Op de machine verschijnt een foutcode dat de gewenste temperatuur niet wordt gehaald. Ik zoek snel wat materiaal bijeen, zodat ik kan uitzoeken wat de oorzaak is. Gelukkig is het snel verholpen en kunnen ze verder met het verpakken van de spruiten.

Ik loop nog snel langs de sorteerinstallatie om de kwaliteit van de spruiten te bekijken. Ik kijk ook in de afvalbak van de optische sorteerder om de werking te controleren. Het is een evenwichtsoefening om de machine juist in te stellen, want je wilt natuurlijk niet dat er mooie spruiten in het afval terecht komen. Ik ben tevreden van de werking dus kan ik terug naar mijn bureau.

sorteerinstallatie

11 uur: pallets laden. Wij brengen onze producten iedere dag zelf met de vrachtwagen naar Sint-Katelijne-Waver. Ik start met het laden van de pallets in de vrachtwagen en mijn vader kan net voor de middag nog kan vetrekken.

11.30 uur: de vrachtwagen is geladen. Mijn broer komt net toe met een verse lading spruitjes, we zetten deze kar in de frigo om te laten koelen voor morgen. Ik loop nog snel even door de productiehal om in te schatten hoeveel werk we vandaag nog hebben. We zitten goed op schema en na overleg met mijn broer laten we enkele werknemers na hun middagpauze helpen in de witlooftak. 

13 uur: de nieuwe bestellingen stromen binnen. De klanten geven door hoeveel kisten spruiten morgenochtend nodig zijn. Ik stuur het personeel aan om deze nieuwe bestellingen te maken.

13.30 uur: ik heb geluk vandaag, omdat er geen grote pannes zijn heb ik tijd om wat bureauwerk te doen. Op deze manier komt het nieuwe seizoen helemaal goed!

15.00 uur: alle bestellingen zijn gemaakt en de spruitjes zijn gesorteerd. Alles wordt gepoetst en de rust keert terug in de productiehal.

15.30 uur: de vrachtwagen komt terug toe op het bedrijf met een nieuwe lading lege kisten en dozen. Ik pak een transpallet en los deze snel. Dan hoef ik dit vanavond niet meer te doen, wanneer ik de volgende vrachtwagen inlaad.

kisten

Nu de machines stilstaan, kan ik ook snel nog een reparatie uitvoeren. Op de machines die gebruikt worden, gaat er jammer genoeg wel eens iets stuk.

17.15 uur: na de reparatie start ik met het laden van de laatste vrachtwagen voor vandaag. Mijn vader brengt deze producten vanavond nog naar de eindklanten.

laden

17.45 uur: de stock van de spruiten wordt geteld en ook de bestellingen voor de volgende dag worden bekeken. Mijn broer en ik stellen de planning voor morgen op zodat de werknemers morgen weten met welke taak ze moeten starten. We overleggen ook hoeveel bestellingen we de volgende dagen verwachten, zo kunnen we inschatten hoeveel spruiten we moeten oogsten.

18.40 uur: laatste controle op het bedrijf. Worden alle heftrucks geladen en staan alle frigo’s op? Ik stap de auto in en rij naar huis. Ik ben net op tijd thuis om onze dochter nog even te zien en ze in bed te leggen.