Groene zorg op afstand

koe

Groene zorg op afstand

Marleen, van het melkveebedrijf Hoefkens-Cools uit Kontich, heeft via Steunpunt Groene Zorg normaal gezien elke vrijdagochtend het gezelschap van een zorggast op het melkveebedrijf. Vanwege de coronacrisis is dat helaas nu niet mogelijk. Daarom zorgt Marleen geregeld voor een update via foto of video, zodat kalfje ‘5’ en koe Tinkerbel nooit echt ver weg zijn.

Hoewel Marleen geen achtergrond in de zorg heeft gehad, is ze wel altijd heel sociaalvoelend geweest. Haar ouders vingen tijdens schoolvakanties al een kind uit de pleegzorg op, en als tienermeisje ging ze oppassen bij iemand met een beperking in de buurt. Ze trouwde en runde haar eigen gezin en ook daarna stopte het niet. “Ik heb ook altijd de kleinkinderen opgevangen, en toen die naar school begonnen te gaan, dacht ik: nu is het aan mij.” Via via kwam Marleen in contact met iemand die wel wat tijd wilde spenderen op de boerderij. Groene Zorg zorgde ervoor dat dat allemaal volgens het boekje kon verlopen.

Haar huidige zorggast komt sinds begin dit jaar een halve dag per week naar het melkveebedrijf. “Dat is elke vrijdag van 8 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s middags. Het is een enorm lief meisje. Ze spreekt moeilijk, en het schrok mij wel een beetje af omdat ik niet wist of ik haar wel zou verstaan. Maar het duurde geen uur en we begrepen elkaar. Echt zelfstandig werk kan ik haar niet laten doen, dus het vraagt ook wel wat inspanning van mij. Maar die heb ik er zeker voor over, want ik zie hoe gelukkig ze wordt door met de dieren bezig te zijn, hen te knuffelen en te aaien.”

zorggast

Aan die wekelijkse bezoeken, maakte de start van de coronacrisis een abrupt einde. ‘Niet meer naar school’ betekent voor de tiener ook ‘niet meer naar de zorgboerderij’. “Via Groene Zorg kreeg ik vrij snel een overzicht met tips over hoe je contact kan houden met de zorgboer. Dat vind ik heel belangrijk, dus ik heb het ook meteen gedaan. Een filmpje van de eerste sprongen van onze koeien op de voorjaarsweide maakte ik sowieso al voor de kleinkinderen – want die mogen er nu natuurlijk ook niet bij zijn. Toen ik hoorde dat ze de koeien zo hard miste, ben ik de stal ingetrokken voor een video van een natte zoen van Tinkerbel, haar lievelingskoe, en een groet van kalfje ‘5’  dat ze meteen herkent en waar ze graag mee knuffelt. Ook van het nieuwe leven op de boerderij probeer ik foto’s te bezorgen.”

een zoentje van Tinkerbel

“Het leven en werk op een melkveebedrijf zijn nu niet zo heel anders dan voor de coronacrisis. Het is een drukke periode op het bedrijf, dus ik heb de handen vol. Maar ik zit er toch heel erg mee dat ze nu niet naar het bedrijf kan komen. Ik zou graag tijd vrij maken om met haar bij de dieren te zijn. Hopelijk is dat snel weer mogelijk. En intussen blijven we natuurlijk contact houden via WhatsApp.”