Guy en Dennis kiezen voor duurzame kooktomaten

Van Rompaey

“We kozen voor duurzame kooktomaten”

De broers Guy en Dennis Van Rompaey zijn praktisch ‘in de serre’ geboren, want hun vader Ludo baatte in Rijkevorsel een tomatenbedrijf uit. In 2005 startten ze er samen een eigen bedrijf, waar ze naast trostomaten ook Coeur de Boeuf- en Romatomaten telen. Door diverse innovaties slagen ze erin om op een beperkte oppervlakte duurzame tomaten van hoge kwaliteit te telen.

(Lees verder onder de video.)

Guy, de oudste van de broers Van Rompaey, teelde na zijn tuinbouwstudies zeven jaar tomaten op een bedrijf in Emblem dat hij had overgenomen. In 2005 startte hij samen met zijn broer Dennis vlakbij het ouderlijk bedrijf een nieuw tomatenbedrijf van 4 hectare. Ze bouwden dat geleidelijk uit, onder meer met een wkk (warmtekrachtkoppeling), waarmee ze hun serre verwarmen. “In het begin teelden we hier gewone trostomaten, maar met de opkomst van de specialties (speciale tomaten) zijn we vrij snel op deze kar gesprongen, omdat we daar toekomst in zagen”, zegt Guy. 

Meerwaarde via Tomeco 

In hun zoektocht naar meerwaarde kozen de broers in 2010 naast de gewone trostomaten ook voor Coeur de Boeuf-tomaten, een nichemarkt in het tomatensegment. Deze in Italië, Spanje en Zuid-Frankrijk ‘traditionele’ tomaat heeft een unieke, geribbelde vorm die van binnen naar buiten rijpt. “Ze is zeer moeilijk om te telen, maar de bekendheid van deze tomaat groeit”, aldus Guy. “Intussen hebben we de teelt ervan onder de knie, onder meer dankzij onze klimaatcomputer, waarmee we het klimaat in de serre constant in de gaten houden.” 

Coeur de Boeuf

Guy en Dennis zijn lid van telersgroep Tomeco, een uniek samenwerkingsverband tussen vijf Belgische tomatenbedrijven – elk met hun eigen familiebedrijf en jarenlange ervaring – die hun tomaten aan Coöperatie Hoogstraten leveren. “Vanuit enkele bij Tomeco aangesloten bedrijven kwam de vraag of zij Coeur de Boeuf in de winter mochten telen. Vermits wij geen belichte teelt hebben, konden we elkaar versterken, zodat de groep het hele jaar door Coeur de Boeuf aan de veiling kan leveren.” De focus bij Tomeco ligt op kook- en verwerkingstomaten, zoals San Marzano, pruim-, Roma- en Coeur de Boeuf-tomaten. “Vanuit de handel kwam de vraag om ook Roma-pruimtomaten te telen. We besloten om een deel van de gevraagde productie op ons te nemen. Voordelen van deze verspreide locaties zijn een doorlopende aanlevering en een verkleining van het risico op insleep van ziektes in de teelt. Zo kunnen we de continuïteit verzekeren. Onze ambitie is niet om het grootste tomatenbedrijf te zijn, maar een leefbaar familiebedrijf te blijven dat zich goed voelt in de Tomecogroep. We geloven in een verdere groei van zuiderse tomaten in Vlaanderen, daar is best nog potentieel voor.” 

Rompaey