“Met onze Sweetelle-tomaatjes focussen we op kwaliteit”

Adams

“Met onze Sweetelle-tomaatjes focussen we op kwaliteit”

Herman en Carine Adams-Aerts uit Hoogstraten kozen in 2003 resoluut voor de teelt van snoeptomaatjes. Met het ras Sweetelle zetten ze onder de merknaam Puur Délice samen met vijf andere tomatentelers uit de buurt hun snoeptomaten af via Coöperatie Hoogstraten.

(Lees verder onder de video.)

Herman kreeg de interesse voor tuinbouw mee van thuis. Na enkele jaren mee te hebben geholpen op het aardbeienbedrijf van zijn ouders startte hij op zijn 20ste zelf met een bedrijf. Aanvankelijk teelde Herman aardbeien en nadien losse tomaten om in 1996 de overstap te maken naar trostomaten. In 2003 koos Herman samen met teler Hans van Gool uit de regio voor het snoeptomaatje Bellino – de merknaam voor het zoetzure ras Sweetelle – resoluut voor specials (speciale tomaten). “Door de latere intense samenwerking met teler Kurt Dielis (Merksplas) en de vier telers van tomatengroep Den Berk Délice (Luc Beirinckx, Hans van Gool, Paul van de Mierop en Koen Lauwerysen) opteerden we er medio 2020 voor om de merknaam Bellino te veranderen in Puur Délice”, vertelt Herman. 

Herman

Sterk en lang houdbaar 

“Terwijl ik de teelt en de administratie voor mijn rekening neem, stuurt Carine het personeel aan bij het sorteren en verpakken van de tomaatjes. We hebben zeven vaste werknemers en zo’n veertien seizoenarbeiders in dienst. De focus ligt bij ons op kwaliteit in plaats van op kwantiteit”, aldus Herman. “Dat is een bewuste keuze. Met onze 2 hectare aan serres zijn we een relatief klein, familiaal bedrijf. Smaak is voor ons de voornaamste prioriteit. Sweetelle is ook een sterk ras, waardoor we maximaal biologisch kunnen telen en gewasbeschermingsmiddelen tot een absoluut minimum kunnen beperken. Om zo biologisch mogelijk te telen, zetten we natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en de roofwants Macrolophus in. Hommeltjes zorgen voor de bevruchting van de bloemetjes. Vermits we zelf geen belichte teelt hebben, oogsten we de tomaatjes van eind februari tot eind november.

Tomaatjes

Onze afzet loopt volledig via Coöperatie Hoogstraten. Met Kurt Dielis en de telers van Den Berk Délice spreken we dan af dat zij in de wintermaanden onder belichting snoeptomaten aan de veiling kunnen leveren, zodat de afzet het hele jaar door gegarandeerd is. Van de totale afzet blijft zo’n 70% in België, de rest wordt geëxporteerd naar onze buurlanden. Onze Puur Delice-tomaatjes zijn met hun frisse bite, stevigheid en lange houdbaarheid uiterst geschikt als gezonde snack.” Alhoewel de vraag naar kerstomaten de laatste jaren wat aan het aftoppen is, ziet Herman toch nog groeikansen voor de kleine smaaktomaat. “Het segment snoeptomaten kan nog groeien, vooral dan bij de jonge generatie, maar zeker ook bij de oudere.”