Nikki kweekt escargots in de Kempen

Nikki Escargots

Dat een egel en een beer in winterslaap gaan, weten we allemaal. Maar wist je dat ook escargots rond deze periode indommelen? Nikki uit Retie is escargotkweker. Zij verhuist rond deze periode haar escargots van hun buitenverblijf naar een koele, donkere ruimte waar zij de wintermaanden in alle rust kunnen doorbrengen. “Als de nachten langer worden en de temperatuur zakt, sluiten de escargots hun huisje af met een slijmprop en gaan ze in winterslaap. Die duurt ongeveer 4 maanden. Wanneer het dan weer wat warmer wordt in het voorjaar, worden ze opnieuw wakker.”

slakken

De naam van het bedrijf van Nikki is ‘Cornu’. Dat is Latijn voor hoorn, en dat is dan weer de vorm van de huisjes van de slakken. Nikki houdt twee soorten slakken: de ‘gros gris’ en de ‘petit gris’. Hoewel het nog maar haar eerste jaar is als teler, heeft ze toch al twee restaurants gevonden die haar escargots op de kaart zetten: de Rekruut in Turnhout en de Farmasie in Vosselaar. Nikki levert de escargots levend aan de restaurants. Vijf dagen eerder worden ze geplukt. Dan worden ze  schoongemaakt en vasten ze en na vijf dagen gaan ze dus naar de chef-koks, die ze vers klaarmaken.

nikki

Het is nog maar het eerste jaar dat Nikki escargots kweekt, en het hele proces is nog een zoektocht: “Door de regen heb ik geen goed jaar gehad. Niet zoveel jongeren hebben het overleefd. Maar ik heb veel bijgeleerd en ga volgend jaar de serres nog beter inrichten. Het is vooral belangrijk om een lokaal geteeld en duurzaam product af te leveren. De escargots krijgen biologisch slakkenmeel, en af en toe biologische groenten als nagerechtje.”