Trotse aardbeitelers uit de Kempen

Bevers

Trotse aardbeitelers uit de Kempen

Sinds 2011 telen Dirk, Carine en zoon Hans Bevers aardbeien in hun serre in Rijkevorsel. Maar Dirk is al veel langer tuinbouwer. In 1985 begon hij als tomatenteler. 11 jaar later schakelde hij over naar paprika’s en nog ‘ns 15 jaar later kwam zoon Hans bij in het bedrijf en werd de stap gezet naar aardbeien. Een product waar ze #Boerentrots op zijn, want “een goede Belgische aardbei, die heeft een smaak die je met geen andere kan vergelijken”.

(Lees verder onder de video.)

“We oogsten nu in totaal op 2,5 hectare aardbeien”, vertelt Hans. “Dat is goed voor 300.000 kilo aardbeien per jaar. Die groeien hier deels onder glas en deels onder folie. We kweken ook zelf de aardbeiplanten op. Op die manier werken we het hele jaar rond, geholpen door een tiental medewerkers in de rustigere periode, en het dubbele wanneer het hier erg druk is.” 

Familie

Het hele jaar 

“In februari beginnen we met het opplanten. Wanneer de planten bloempjes krijgen, halen we de bloemtakken naar de zijkant zodat we later gemakkelijker de aardbeien kunnen plukken. Daarmee beginnen we in maart. In de zomer zetten we ook de aardbeiplanten op voor volgend jaar. Intussen blijven we ook oogsten, tot de week voor Kerst. Dan gaan onze mensen naar huis en schuiven wij ook onze voeten onder tafel. Wij produceren dus aardbeien van in maart tot december. Sommige collega-telers die hun teelt speciaal belichten hebben een nog langer oogstseizoen. Het is dus een grote misvatting dat er enkel in de zomermaanden Belgische aardbeien beschikbaar zijn.” 

“Wij hebben geen bio-label, maar werken wel zo biologisch mogelijk. Zo zetten we goeie insecten in om de schadelijke insecten in de serre te bestrijden. Voor de bevruchting laten we hommels rondzoemen in de serre. En sinds kort doen we ook testen met een robot die ’s nachts onze planten behandelt met UV-licht. Met die robot willen we witziekte bestrijden, zodat we daarvoor geen gewasbeschermingsmiddelen hoeven in te zetten.” 

Aardbeien

#Boerentrots 

“Wij zijn trots op de blinkende, zoete aardbeien die wij kunnen afleveren. Onze aardbeien verkopen we in aardbeiautomaten, in de Aveve-winkels en via Coöperatie Hoogstraten. Heel leuk is het wanneer mensen via de optie ‘Leer je eigen teler kennen’ op het bakje ons een mailtje sturen waarin ze zeggen hoe lekker ze onze aardbeien vinden. Maar natuurlijk doe je je job niet enkel voor de complimentjes. Ik vind het heel leuk om als zelfstandige mijn eigen baas te kunnen zijn. Ons werk als teler is heel afwisselend, geen dag is dezelfde. Ik kan ook voldoende tijd maken voor mijn gezin. Familie is enorm belangrijk. Als kind ondervond ik al dat mijn ouders er altijd voor mij konden zijn. Nu maak ik er ook een punt van om elke dag samen met het gezin te eten, om de kinderen van school te halen, ... Onze ouders hebben ons zien opgroeien en ik ben blij dat ik dankzij deze job ook mijn eigen kinderen van heel nabij kan zien opgroeien.” 

Hans