Ook al eten we elke dag voedsel waar een boer voor zorgde, toch is de landbouwstiel een ver-van-ons-bedshow. Dus waarom eens niet gaan loeren bij de boeren en kwekers van ons land? Zij zien jouw bezoek helemaal zitten. Hier moet je zijn voor een exclusieve blik achter de schermen.

 

Antwerpen

Met de kleuters op pad

De Barelhoeve
Bron: De Barelhoeve

Voor Raf Stroobant en zijn vrouw Dorothea staat hun hele kinderboerderij in het teken van de ontmoeting met het publiek. Hier loop je gewoon tussen de schapen en geitjes en kun je de boerderijdieren aaien. Dat is voor jong én oud een unieke belevenis. De Barelhoeve bestaat al meer dan veertig jaar, maar er valt altijd iets nieuws te ontdekken. Van een vertelroute voor de allerkleinsten tot het duurzaamheidspad voor de iets oudere kinderen en volwassenen. Benieuwd hoeveel elektriciteit de zonnepanelen op de nieuwe konijnenhokken opwekken? Dat leer je hier!

De Barelhoeve
Barelstraat 183, 2880 Bornem

 

Vlaams-Brabant

Appels en peren

Vanhellemont
Bron: Fruit Vanhellemont

Het Hageland is een van de belangrijkste productieregio’s voor fruit in Vlaanderen. Wil je appels met peren vergelijken, breng dan eens een bezoek aan het milieuvriendelijke fruit- en sorteerbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem. In 1969 plantten André Vanhellemont en zijn vrouw Jeannine hun eerste fruitbomen op het domein. Een halve eeuw later kun je er makkelijk verdwalen tussen de 47 hectare appel- en perenbomen. Vind je je weg terug naar buiten, stop dan eerst even in de winkel waar het boerenkoppel je graag verwelkomt met huisbereide fruitsappen, confituren, jenevers, pralines en koekjes.

Fruit Vanhellemont
Heibosstraat 17, Meensel-Kiezegem

 

Oost-Vlaanderen

Voor de preifans

Ons Dagelijks Groen
Bron: Ons Dagelijks Groen

Dat je zelfs met een ‘oude’ groente als prei kunt innoveren, bewijst de familie De Neef in hun landbouwbedrijf Ons Dagelijks Groen. Naast preikaas, preilikeur en preisandwiches verkopen boer Luc en boerin Sonja hier in de Faluintjesstreek ook preipralines. Een must voor preifans uiteraard, maar ook voor wie graag eens kennismaakt met de werking van een zorgboerderij. Via verschillende interactieve workshops ontdek je hoe de groenten geteeld worden, waarom ze zo gezond zijn en wat je er allemaal mee kunt maken. De grootste wens van Luc en Sonja? Dat iedereen kan genieten van basisproducten en ze leert te herwaarderen. Ons Dagelijks Groen herbergt eveneens een moestuin, een boomgaard/bessentuin, een speelberg en een geitenparcours.

Ons Dagelijks Groen
Kammenkouterstraat 80, Meldert

 

West-Vlaanderen

Van bloemen tot wijn

Bloemisterij Talpe
Bron: Bloemisterij Talpe

Bij de familie Talpe in Wervik valt altijd iets te beleven. Of je nu van bloemen houdt of graag een glaasje wijn drinkt. Zo’n 25 jaar geleden startten Dirk en zijn vrouw Patricia met de duurzame teelt van chrysanten, vaste planten en zomerbloeiers. Ze werken met veel respect voor de natuur, en gebruiken geen remstoffen en zo weinig mogelijk pesticiden. Volgens diezelfde filosofie breidden Dirk en Patricia het familiebedrijf in 2017 uit met Wijndomein Ravenstein, het eerste professionele wijndomein van Wervik. Op de zuidflank van de Amerikaberg aan de Kruisekestraat vang je alvast een glimp op van de 11.000 wijnstokken, maar ga toch ook eens degusteren. Je hebt de keuze tussen bubbels, rosé, witte en rode wijn.

Bloemisterij Talpe
Kruisekestraat 296, Wervik

 

Nog meer boerderijen in jouw buurt? Het netwerk kijkboerderijen van Landelijke Gilden en Plattelandsklassen telt bijna 80 bedrijven. Ontdek ze hier!