Uitgestrekte weiden en akkers, pittoreske hoeves, bevroren aardappelvelden, de boer op zijn tractor … Er is zoveel bijzonders te ontdekken op de boerenbuiten. Neem je camera of smartphone bij de hand en deel je favoriete boerenbeelden met de hashtag #Boerentrots.

Een gouden tip: er bestaat zoiets als het gouden uurtje, ofwel het beste tijdstip om buiten foto's te nemen. Dat is net voor zonsondergang of net na zonsopgang, wanneer de boer zijn tractor uit de schuur rijdt. De zon staat op die momenten niet bovenaan de hemel, maar wel laag aan de horizon. Het resultaat? Naturelle foto’s met zachte, lange schaduwen die het beeld diepte geven. Bovendien krijgen je foto’s automatisch een warme gloed. Geen duur materiaal of nabewerking nodig.

 

Het boerenleven in beeld

Nu weet je al wanneer je het best op pad trekt, dan rest alleen nog de vraag: wat kan je allemaal fotograferen? Het boerenleven “pakt” goed op beeld, dus de keuze is eindeloos. Wij zetten je alvast op weg:

Het boerenlandschap

Het boerenlandschap

Van bevroren aardappelvelden in de winter tot een kleurrijke bloesemzee in het voorjaar: de landschappen die de boer ons biedt zijn nooit eentonig of gewoontjes. Wees zelf ook origineel en neem eens een verticale landschapsfoto om dit natuurschoon vast te leggen. Staande beelden komen namelijk een stuk groter uit in je tijdlijn dan liggende foto’s.

 

Het landbouw- of streekproduct

Het landbouw- of streekproduct

Vuurrode bessenconfituur uit het Hageland, cichoreiwortels uit de Denderstreek, grotchampignons uit Riemst, … deze (streek)producten vragen om een foto. Ontdek ze in de hoevewinkel of schakel even terug in het productieproces en fotografeer ze in het wild: in de boomgaard, op het veld, diep onder de grond.

 

De boerenstiel

De boerenstiel

Het boerenleven is geen stilleven. Elke dag van het jaar zijn onze boeren druk in weer. Zoek ze op in hun natuurlijke habitat en vraag of je even kunt meedraaien tijdens het ploegen, zaaien, telen, kweken, melken, voeren, verzorgen en oogsten. Het levert je ongetwijfeld prachtige beelden op van het erf, de vele boerderijdieren, de landbouwmachines en de uitgestrekte weiden.

 

De boer

De boer

Je kunt natuurlijk ook scherpstellen op de man (of vrouw) achter de boerenstiel. Maak een portret van de boer die zorgt voor het eten op je bord. Zo krijgt dat “ruwe” boerenleven al snel een warm gezicht.