Steeds meer melkveehouders draaien verrukkelijk hoeve-ijs, met verse melk recht van de boerderij. Wij delen onze favoriete adressen per provincie, de crème de la crème. Proef ervan voor het smelt!

 

West-Vlaanderen

De Bossneppe

Weggedoken tussen weiden en akkerbouwvruchten, net buiten het centrum van Lichtervelde, ligt De Bossneppe van Kurt Dely en Kathleen Vanrobays. Deze zuivelhoeve heeft een uitgebreid aanbod aan zuivelproducten in huis: kaas, yoghurt, chocomousse én uiteraard ook hoeve-ijs. Je krijgt er reuzebollen met smaken als oma’s appeltaart en bloedsinaas. Het motto van Kurt en Kathleen? “De smaak moet er ‘bonke’ op zitten!”

Kortrijkstraat 16, Lichtervelde
Openingsuren: iedere dinsdag en vrijdag van 8u-12u en 13u30-18u30 en op zaterdag van 9u-12u en 13u30-16u30

 

Hoeve-ijs Z

Wie zin heeft in een goei bolleke crème, komt perfect aan zijn trekken bij Hoeve-ijs Z in het landelijke Zedelgem. Joris en Annelies maken er al jaren ambachtelijk roomijs met pure en biologische ingrediënten, zonder additieven of kleurstoffen. Geraak je niet in Zedelgem? Dan komt de ijskar van Hoeve-ijs Z wel tot bij jou!

Zaggebroekstraat 2, Zedelgem
Openingsuren: half maart tot half oktober in weekends van 10u-18u, en woensdag en vrijdag van 13u-18u. Bij mooi weer open op donderdagmiddag en tot 20u30.  Elke dag open in schoolvakanties.

 

Antwerpen

‘t Lekker Koeike

Aan de rand van Oelegem dorp ligt het melkveebedrijf ‘t Lekker Koeike. Gastvrouw Karin verwerkt de verse koemelk tot de lekkerste desserts: ijs, yoghurt, kaas, rijstpap, chocomousse, tiramisu, taart, wafels en pannenkoeken. De thuisblijvers kun je plezieren met een Kempenkorf, een geschenkdoos met allerlei Kempense specialiteiten.

Hallebaan 21A, Oelegem
Openingsuren: in de zomer enkel gesloten op maandagvoormiddag en donderdag, in de winter ook op zondag

 

Hoeve Ten Bossche

Zonder twijfel de lekkerste plek van Hombeek! Niet enkel zoetekauwen, maar ook liefhebbers van hartige kazen kunnen terecht bij het melkveebedrijf van Majella en Marc. Hoeve Ten Bossche is bovendien de perfecte uitvalsbasis voor de vele fiets- en wandelroutes in de buurt.

Bosstraat 22, Hombeek
Openingsuren: van april tot oktober 13u-20u behalve donderdag en vrijdag, van november tot maart 10u-18u op dinsdag, woensdag en zaterdag, aangepast tijdens feestdagen

 

Limburg

’t Roren-ijsje

Met meer dan honderd koeien in de buurt heeft Annick van ’t Roren-ijsje altijd voldoende melk voor haar roomijs, ijstaarten en ijsgebak. Moeilijke beslissers zijn er wel aan voor de moeite, met 26 verschillende smaken is het aanbod gewoon té groot. Ons advies: neem je tijd en probeer er meerdere. De boerderij ligt vlak naast een fietsknooppunt, dus die calorieën trap je er meteen weer af.

Rorenweg 18, Opitter Bree
Openingsuren: elke dag van 13u30-20u, behalve op dinsdag

 

Eetkafe De Winning

Eetkafe De Winning maakt deel uit van een sociale onderneming die werkkansen biedt voor mensen aan de rand van de arbeidsmarkt. Op het menu staan enkel ecologisch en duurzaam geteelde producten van de eigen boerderij en biotuin. Ook op de kaart: heerlijk hoeve-ijs, van A tot Z geproduceerd.

Sint-Ferdinandstraat 1, Lummen
Openingsuren: Eetkafee elke weekdag van 9u-17u en tijdens schoolvakanties

 

Oost-Vlaanderen

De Vierhoekhoeve

Zoek een zonnig plekje op het terras van hoevewinkel Bella Boe en geniet van een lekker bolletje champagnesorbet. In 2006 opende het familiebedrijf De Vierhoekhoeve haar deuren voor het publiek. Je kunt er vergaderen, feesten, op boerderijklassen én op vakantie. Elke activiteit gaat vergezeld met verse hoeveproducten.

Brielstraat 71, Gijzenzele
Openingsuren: woensdag en vrijdag van 14u-18u, zaterdag van 10u-18u.

 

Mili Hoevezuivel

Op dieet of lactose-intolerant? In de Lokerse hoeve Mili eet je aangepast ijs en sorbet. Daarnaast vallen er ook puddinkjes, ijstaarten en maar liefst honderd ambachtelijke kazen te rapen. Leuk extraatje: eigenaars Michel en Lieve begeleiden regelmatig bedrijfsbezoeken waarbij je het productieproces vanaf de verse melk tot de uiteindelijke ijstaart te zien krijgt.

Eksaardebaan 7, Lokeren
Openingsuren: dinsdag tot vrijdag 10-12u en 14-18u30, zaterdag 10-12u en van 14-18u, zon- en feestdagen van 10-12u. Steeds gesloten op maandag.

 

Vlaams-Brabant

Hof Ter Vaeren

Tussen Leuven en Brussel kan je in een oase van landbouw en groen smullen van (h)eerlijk ijs. Bij Hof Ter Vaeren in Huldenberg serveert de familie Vanacker vanaf maart tot en met oktober het lekkerste ijs uit de regio. Tof weetje: valt het ijs in de smaak? Je kan het ook per liter kopen en meenemen naar huis.  

Wolfshaegen 5, 3040 Huldenberg

Openingsuren in zomermaanden: woensdag tot zondag 10-12u en 13u30-19u, donderdag en vrijdag 13u30-19u

 

Hoeve De Peinwinning

Er zijn minstens drie goede redenen om even halt te houden bij Hoeve De Peinwinning: het ambachtelijk roomijs vers van de koe, de heerlijke ijstaarten én het maïsdoolhof waar de kinderen uren zoet mee zijn. Landbouwer Nico Vandervelpen en Ann Distelmans houden de ijsschep al klaar!

Oude Tiensebaan 64, Bekkevoort
Openingsuren: afhankelijk van het seizoen (momenteel enkel zaterdag van 10-12u)

 

Bezoek www.veldverkenners.be voor nog meer hoeve-ijs bij jou in de buurt.