Wie graag lekker en gezond eet, moet bij de boer zijn. Hij geeft elk seizoen – in weer en wind – het beste van zichzelf om zijn kraakverse groenten te delen. En dat proef je op elk vlak. Lokaal geteelde seizoensgroenten hebben niet alleen veel meer smaak, ze zijn ook goedkoper, duurzaam én beter van kwaliteit.

“We kennen geen seizoenen meer”, hoor je weleens. Tegenwoordig kan je bijna alle groenten en fruitsoorten het hele jaar door in de winkel vinden. Ook als ze op dat moment eigenlijk helemaal niet in hun natuurlijke groeiperiode zijn. Handig voor je boodschappenlijst, maar je betaalt er wel een prijs voor. Asperges die je in juli of augustus koopt, komen helemaal uit Zuid-Amerika en dat laat zich gelden op je rekening en ecologische voetafdruk.

 

Liever lokaal en seizoensgebonden

Lokale groenten

Koken met lokale producten op het ritme van de seizoenen, heeft zo zijn voordelen:
 

1. Dankzij de boer eet je lekker en gevarieerd

Supermarkten bieden het hele jaar door dezelfde groenten aan. Door te eten volgens het ritme van de boer, krijg je meer vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Bovendien smaken groenten in ‘hun’ seizoen altijd beter. Geef toe: aardbeien zijn toch veel lekkerder in de zomer dan in de winter?
 

2. Je betaalt minder voor méér kwaliteit

Eet je lokaal geteelde groenten (en fruit) in hun oogstseizoen, dan betaal je een stuk minder. De boer heeft ze op dat moment namelijk ruim op voorraad, en kan ze dus voor een eerlijke prijs verkopen.
 

3. Je bent vriendelijk voor het milieu

Wist je dat asperges uit Peru meer dan 10.000 kilometer moeten afleggen voor ze op jouw bord liggen? Dat zijn veel food miles, met veel CO2-uitstoot en verpakkingsafval. En dat terwijl onze Vlaamse boeren van april tot eind juni het échte witte goud in huis hebben.

 

Niets vergeten?

Ooit al met pastinaak, rammenas, aardpeer of postelein gekookt? Deze vergeten groenten zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar als je ze bij de boer kunt meepikken in ‘hun’ seizoen, zijn ze vol en puur van smaak.

Kook eens met rammenas

 

Van knolselder in januari, komkommer in juli en paddenstoelen in oktober: op www.lekkervanbijons.be ontdek je de lekkerste groenten per seizoen.