Van een boerderij tot een bierbrouwerij of marktkraam: de korte keten brengt jou als consument dichter bij de landbouwpraktijk én bij de boer in jouw buurt. In ruil voor een eerlijke prijs en een gezellige babbel krijg je verse producten recht van het veld. Rijd de supermarkt dus eens voorbij en koop lokaal of zo dicht mogelijk bij de bron.

 

Aarbeien automaatRecht van het veld op je bord

De supermarkt of winkel is niet de enige plek waar je groenten en fruit kunt kopen. Heel wat boeren verkopen hun producten ook rechtstreeks aan de consument. Ze hebben hun eigen hoevewinkel of automaat op de boerderij, of staan wekelijks op een markt of lokale buurderij.

Daarnaast kun je als consument ook een groenteabonnement afsluiten, of meer nog: je aansluiten bij een CSA-boerderij of zelfplukboerderij en zelf de handen uit de mouwen steken. Zo sta je altijd met één voet in het veld en kun je het hele jaar door verse en lokaal geteelde groenten en kleinfruit oogsten. De boer verwelkomt je met open armen!

 

De 5 voordelen van de korte keten

 1. Dankzij het directe contact met de boer legt jouw voedsel weinig kilometers af en komt het altijd via de kortste weg op je bord terecht. Dat is goed voor het milieu én fijn voor jou, want zo weet je perfect waar je aangekochte producten vandaan komen.
   

 2. Het lokale karakter van de korte keten geeft de plaatselijke economie een boost. Daar plukt de boer maar ook jij de vruchten van.
   

 3. Je kent de producent persoonlijk. De boer is het gezicht van je aangekochte producten. Een babbeltje slaan in de hoevewinkel of zelfpluktuin? Graag!
   

 4. Het aanbod van de korte keten is gezond, uitgebreid en volgt de seizoenen. Aardappelen, groenten en fruit, vlees, zuivel, eieren … Alles wat de boer rechtstreeks aanbiedt, is kraakvers en vol smaak.
   

 5. De boer heeft meer zeggenschap, en jij krijgt in ruil een eerlijk product voor een eerlijke prijs.

 

Meer informatie over het korte keten-principe en verkooppunten in jouw buurt vind je op www.rechtvanbijdeboer.be.