Onze boeren doen meer dan ploegen, zaaien, telen, kweken, melken, voeren en oogsten. Benieuwd naar hun verhaal? Boek een nachtje weg in een hoeve, laat je wakker kraaien door de haan en ga mee op pad met de boer en zijn gezin. Op deze hoeves ben jij boer-voor-een-weekend.

 

Akkermanshof (Limburg)

Altijd al eens tussen de koeien willen slapen? Boer Patrick en boerin Caroline van melkveebedrijf Akkermanshof maken je droom waar. In hun nieuwe vakantiewoning slaap je recht boven de koeienstal. Je mag de boer gerust assisteren en het boerenleven zo van dichtbij ontdekken, maar er zijn ook heel wat andere activiteiten in de omgeving. Ontdek de Limburgse streek al wandelend of fietsend met welverdiende culinaire pauzes. Avonturiers kunnen er kanoën of mountainbiken, en kinderen hebben op de hoeve een strodoolhof en megahooimijt ter beschikking. En wie goed heeft geholpen op de boerderij, krijgt van Patrick en Caroline een Helpers-diploma mee naar huis.

Jennenstraat 28, Bocholt

 

De Schaapskooi (Antwerpen)

In het hart van de Kempen vind je de landelijke schapenboerderij ‘De Schaapskooi’. Eigenaars Ans en Benny bouwden een voormalige koeienstal om tot een gezellige B&B. Ze geven je niet alleen de kans om er te logeren, maar laten je ook meedraaien op de boerderij. Probeer de schapen maar eens tussen poortjes of in een hok te drijven en ervaar hoe de herdershond zijn werk doet. Bezoek je De Schaapskooi in april, dan kun je de lammetjes de papfles geven of je laten gaan in de pluktuin op het domein. 

Heidriestraat 1, Kasterlee

 

Hoeve Hazegras (West-Vlaanderen)

Bij Hoeve Hazegras in Knokke zweren ze bij authenticiteit. Gastvrouw Lieve Gunst verwelkomt je in een van haar vier gerenoveerde vakantieverblijven: de Boterfabriek, het Zomerhuis, ’t Lang Stal en Sluise Veer. In de 19de eeuw baatte de familie Lippens hier nog een kaas- en boterfabriek uit. Ook in het ijshuis van de hoeve houdt Lieve het graag ambachtelijk. Ze maakt er roomijs op basis van de koeienmelk uit het akker- en veeteeltbedrijf van haar man, zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Veel verser dan dat wordt het niet. Een leuk extraatje tijdens je verblijf: de grote tuin met terras biedt een uniek zicht over de uitgestrekte polders. En ook het Hazegraswandelpad en de Zwinregio liggen vlakbij.

Hazegrasstraat 122, Knokke-Heist

 

De Ferme Framboos (Vlaams-Brabant)

Overnachten in de gerenoveerde gîte van De Ferme Framboos is een unieke belevenis. In de lente barst het er van de bloesems, in de zomer en de herfst van het fruit. Het biologisch fruitteeltbedrijf van Jan Butaye ligt pal in de glooiende Dijlevallei, op een kwartier rijden van studentenstad Leuven en het Meerdaalwoud. Op datzelfde adres bakt Marjolijn Bloemmen brood zoals ze dat ook vroeger deden: met Belgisch, op steen gemalen biograan, bereid met zuurdesem, traag gerezen en gebakken in een houtoven. Ze deelt haar passie en ambacht graag met iedereen, dus pik zeker een workshop en ‘nen echten bo’ mee!

Veeweidestraat 50, Huldenberg

 

’t Klein Burkelhof (Oost-Vlaanderen)

Caroline De Cuyper baat ’t Klein Burkelhof al bijna drie decennia uit, maar haar ambitie is na al die jaren nog steeds hetzelfde gebleven: de gasten het échte boerenleven laten ziet. Hier start je de dag met een vers glas melk en help je de boer met het voederen van de koeien en kalfjes. Een rit met de tractor of met het paard behoort ook tot de vele mogelijkheden. Als je nadien nog wat energie over hebt, kun je in de omgeving gaan gocarten, bowlen, mountainbiken, kanovaren, wandelen of fietsen naar Sluis, de kust of het Brugse ommeland.

Van Strydoncklaan 3 A, Maldegem

 

Nog meer boerderijbelevingen? Ontdek alle logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland!