Porchetta

Kooktalent Loïc deelt graag zijn recept voor porchetta met wintergroenten met jou. Je kan er met 8 personen van smullen. Begin hier zeker niet lastminute aan te koken, want het vlees moet een tijdje in de oven

WAT HEB JE NODIG?

  • 1 groot stuk buikspek (zonder bot) en met vel (1,5 kg – 2 kg) 
  • 4 teentjes knoflook 
  • zout 
  • peper 
  • 1 plantje salie 
  • 1 plantje rozemarijn 
  • 1 plantje tijm 
  • 2 kg zoete aardappelen 
  • 2 kg rode biet 
  • 500 gr boerenkool 

BEREIDINGSWIJZE

  • Snijd het overtollige vet aan de zijkanten van het buikspek weg zodat je een mooie rechthoek verkrijgt. Rol de rechthoek uit en maak een insnijding op de scheiding tussen het vel en het spek. Rol uit en verwijder met een goed mes het vel dat eventueel nog aan het vlees hangt. Het doel is om enkel het vel aan de buitenkant van de rol te hebben. 
  • Snipper vier teentjes knoflook, een handvol verse salie, een handvol verse rozemarijn en enkele takjes verse tijm fijn. Kruid met ongeveer 30 gr zout en veel versgemalen zwarte peper. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C. 
  • Maak insnijdingen over het hele vlees van het buikspek. Op deze manier kan het kruidenmengsel goed in het vlees trekken. Masseer het kruidenmengsel goed in het vlees. Rol het spek op en druk het stevig aan. Bind de porchetta op met keukentouw en maak fijne inkepingen in het vel. Hierdoor wordt het extra krokant en kan het vet uit het varkensvlees. 
  • Leg de porchetta op een rooster in de oven. Zet er een schaal onder om het vet op te vangen. Zodra het vlees in de oven staat, steek je een sonde in het vlees, verlaag je de temperatuur tot 160°C en kook je tot de temperatuur 70°C bereikt. Als je geen sonde hebt, reken dan 2u30 gaartijd voor een stuk van 2 kg. 
  • Als het vlees gaar is, haal het dan uit de oven en laat het minstens 20 minuten rusten op kamertemperatuur. Als u deze stap overslaat, mislukt de porchetta. 
  • Maak de zoete aardappelen en rode bieten schoon en schil ze. Snijd ze in grote stukken. Verdeel de groenten over een bakplaat en breng op smaak met zout en peper. Verzamel dan een paar eetlepels varkensvet en bestrijk de groenten ermee. Rooster 40 minuten in de oven. Voeg de laatste 10 minuten enkele mooie groene bladeren boerenkool toe. 
  • Snijd het vlees, dat goed heeft kunnen rusten, in genereuze plakken. Serveer met de geroosterde groenten. 
  • Is er porchetta over, ik denk van niet maar je weet nooit, is het vlees volledig afgekoeld ook nog heerlijke charcuterie.