Hakim Chatar deelt zijn persoonlijke recept voor een lekkere tajine met paprika en kip. Dit is een recept voor 2 tot 4 personen.

Wat heb je nodig?

  • 4 middelgrote aardappelen, in partjes
  • 4 middelgrote wortelen, in partjes
  • kippendij en drumsticks
  • 1 ui, in ringen
  • 1 Tomaat, geraspt
  • 2 etl. koriander, fijngesneden (voor de fans)
  • 2 etl. peterselie, fijngesneden
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 2 paprika's
  • 2 etl. zonnebloemolie
  • 2 etl. olijfolie
  • 200 ml warm water (of kippenbouillon)
  • 1 pikante peper (indien je graag pikant wil)

Voor de basis marinade: Het leuke aan een marinade is dat je kan doen wat je wil met de kruiden die je graag hebt. Ik gebruik een geheime mengeling van 8 soorten kruiden maar hieronder kan je gebruik maken van een goede basis

  • 1 tl. Ras El Hanout
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1/2 tl harissa kruiden (indien je graag pikant wil)
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1 el. zonnebloemolie
  • 1 el. olijfolie
  • Peterselie
  • Koriander

Indien je geen tajine hebt, kan je daar een gewone stoofpot voor gebruiken zoals op de foto. Belangrijk is dat deze goed afgesloten kan worden.

Bereidingswijze

  • Voeg alle kruiden toe in een kom en giet de zonnebloemolie en olijfolie erbij. Meng dit vervolgens goed samen tot een glad sausje.
  • Voeg de peterselie, koriander en de knoflook erbij en meng alles goed samen.
  • Plaats de drumsticks in de marinade en breng de marinade aan alle kanten goed aan. Haal de drumsticks uit de marinade en zet deze even apart.

Drumsticks

  • Haal de uien, aardappelen en de wortelen ook door de marinade en zet de groenten even apart.
  • Giet wat olijfolie in een hete tajine of stoofpot en bak de kip enkele minuten krokant. Vervolgens leg je deze aan de kant.
  • Verlaag je vuur tot medium en neem dan de uien en look er weer bij en leg deze op de bodem van de tajine. De uien zorgen ervoor dat je een bodempje maakt voor de kip en de groenten zodat deze niet aan de bodem blijven plakken.

Uien

  • Plaats de drumsticks bovenop de uien, en verdeel dan de aardappelen, wortelen, paprika's, en geraspte tomaten, en pikante peper bovenop. Aftoppen kan met peterselie en koriander voor de fans.
  • Wil je extra groenten gebruiken? Dat kan! Denk aan de gaartijd, wil je bvb erwten, dan steek je deze later in de pot.
  • Als laatste blus je met water of bouillon over de groenten en kip en breng je het geheel nog eens op smaak met wat peper en zout.
  • Zet de tajine dan op een middelmatig vuurtje voor +- 50 minuten of tot gaar. Tussendoor kan je blijven checken. Indien je deze in de oven wil bereiden kan dat ook, stop deze in de oven op 200 graden voor 50 a 60 minuten tot alles goed gaar is. Als je merkt dat het sausje nog iets te dun is, dan kun je het sausje nog iets laten inkoken voor ongeveer +-10 minuten zonder deksel.

Tajine aan de kook

  • Voeg als laatste eventueel olijven toe en en laat het geheel nog 10 minuten bakken/pruttelen zonder dat je de deksel op de tajine plaatst. En dan is het nu tijd om deze overheerlijke tajine te serveren met wat lekker warm brood en met daarbij eventueel een lekkere frisse salade!

Tajinegeserveerd