Geen betere manier om het Vlaamse boerenleven te leren kennen dan met beide voeten op de grond. Wandel je 5x een weg door prachtige boerenvelden, bossen, akkers en weides. En vergeet onderweg niet te zwaaien naar de boer op de tractor!

 

HASPENGOUW

In de 18 de eeuw breidden de Haspengouwse boeren de kleine boomgaard bij de hoeve uit naar graasweiden rond de dorpskernen. Vandaag is Haspengouw in het zuiden van Limburg de op één na grootste fruitstreek van West-Europa. Met miljoenen fruitbomen die reiken zover het oog kan zien. Naast fruitteelt is het glooiende landschap ook uitstekend om aan wijnbouw te doen. Van Sint-Truiden tot Bilzen, van Genoelselderen tot Wimmertingen: hier wandel je tussen de wijnstokken, bloesems, kastelen, kerken en andere historische gebouwen.

 

De polders

In de West-Vlaamse polders vind je de meest intens bewerkte gronden van Vlaanderen. Landbouwers bewerken de poldergrond als akkerland, voor bijvoorbeeld wintertarwe en aardappelen. Of op de zandgronden in Knokke-Heist laten de boeren dieren weiden. Soms dienen die gronden als hooiland, of ze worden bemest voor tuinbouw om er groenten op te telen. De vruchtbare bodem van het polderland zorgt voor een heel eigen karakter. De moeite waard om te beleven, maar ook om van de vele streek- en hoeveproducten te proeven. Plan zeker eens de Zwinwandelroute. Via de polders en binnenduinen krijg je een fenomenaal zicht op de Zwinvlakte.

 

Pajottenland

Op een steenworp van onze hoofdstad Brussel geniet je van het heuvelachtige Pajottenland. Vruchtbare leemgrond maakte deze streek vroeger geschikt voor landbouw. Ook nu nog is het deze landelijke regio binnen de Groene Gordel een lappendeken van akkers, velden en weiden. Je leert het Pajottenland het best kennen via een van de vele prachtige wandelroutes, zoals de Bosveldwandeling. Vanuit startplaats Sint-Pieters-Leeuw stap je 7,4 kilometer langs verschillende boerenhoeves gespecialiseerd in graan, aardappelen en bieten. Voor wie vooral het geheim achter de lokale lambiekbieren wil ontdekken, is er de Lambiekwandeling met vertrekpunt in Alsemberg.

 

Kempense heide

Wie Kempen zegt, denkt aan graslanden, landduinen én purperen heide. Tot en met de 19 de eeuw bestond dit Antwerpse Kempenland vooral uit uitgestrekte heidevlakten, het resultaat van het potstalsysteem waarmee landbouwers de vruchtbaarheid van hun akkers op peil hielden. Deze typische heidenatuur vind je vandaag nog terug tijdens een wandeling in de Kalmthoutse Heide, een van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Ook in de Kempen, in Retie, kun je de knooppuntenwandeling ‘Boeren langs de Grote Gracht’ volgen, een 9 kilometer lange wandeling die de rol van landbouwers als landschapsbouwers in de kijker zet. De voorbije decennia vormden lokale boeren de woeste gronden om tot vruchtbaar akkerland en bedachten ze een ingenieus systeem van kleine grachten.

 

Meetjesland

Het Meetjesland tussen Gent, Brugge en de Zeeuws-Vlaamse kust is een streek met veel landbouwactiviteit, in het bijzonder veeteelt. Nergens anders zet je je tanden in een ambachtelijke kaantjesworst of een lekker stukje kaas. Verdwaal via onverharde boerenwegen tussen akkers en weilanden waar de boer zijn schapen, koeien en paarden laat grazen. Of neem je gps erbij en maak een wandeling door het Drongengoedbos met heide, eikenberkenbossen en landbouwpercelen op je pad. Onderweg kom je de typische gallowayrunderen tegen, die ingezet worden om de natuurlijke begrazingszones te onderhouden.

 

Zelf de handen uit de mouwen steken?

Wij oogsten graag mee wat jij zaait, als fan of als ondernemer/organisatie.