Een lasagne moet je maken in grote hoeveelheden. Want dan kan je er 2 dagen van eten. Deze maak ik voor Sieg en mezelf en dan zijn we dus 2 dagen zoet.

Wat haal je in huis? 

  • Lasagnevellen (1 doosje is voldoende)
  • Bakboter (goeie boter) 
  • Olijfolie
  • 2 paprika's
  • 500 g gehakt (soort naar keuze; ik heb het liefst gemengd gehakt) 
  • 2 wortelen
  • 1 courgette
  • 1 klein bakje witte champignons
  • 2 ajuinen 
  • 1 teentje look
  • hoe meer kruiden hoe beter maar strooi vooral naar believen
  • Ik gebruik liefst verse basilicum, véél!
  • 1 verse rode peper
  • Zout
  • Italiaanse kruidenmix
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Paprikapoeder
  • 1 dl rode wijn
  • 75 cl passata (zie onderaan als je'm zelf wilt maken van verse tomaatjes)
  • Gemalen kaas (ik ben fan van een mix en strooi er zelf graag ook wat parmezaan of grana padano tussen) 

Bechamelsaus

  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 4 dl melk
  • nootmuskaat naar believen

 

Bereidingswijze

  • Als je veel tijd hebt, kan je de paprika's roosteren in de oven. Ik besprenkel ze met olijfolie, grof zout en peper en zet ze pakweg 15 minuten op 220 graden
  • Bereid ondertussen je groenten voor en snijdt ze in kleine stukjes
  • Bak het gehakt in goeie boter in een grote pot. Voeg nadien de volgende elementen toe in deze volgorde en maak zo een lekkere saus:
    • Look, ajuinen en verse peper
    • Wortel en courgette. Als je de paprika niet roosterde, komt hier ook de paprika erbij
    • Champignons
    • Kruiden
    • Rode wijn, nadien even laten inkoken
    • Passata 
  • Maak de bechamelsaus in een kleine pot: smelt boter, en roer bloem en nootmuskaat er rustig onder, voeg melk toe en de helft van de kaas. Als je geen tijd hebt, zijn er ook kant en klaar zakjes waar enkel melk en kaas bij moeten 
  • De paprika's zullen ondertussen wel gaar zijn, snij die in repen
  • Zet de oven op 180 graden
  • Pak je grootste ovenschaal en begin te bouwen:
    • Bechamelsaus
    • Lasagnevellen
    • Saus en reepjes paprika 
    • Repeat!
    • Eindig met de saus en top off met de rest van de kaas
  • Plaats de gevulde ovenschaal ongeveer 40 minuten in de oven
  • Strooi er nog wat verse basilicum over
  • Smakelijk!

 

Optioneel passata recept 

  • 1 ajuin, 1 teen look, 1 chilipeper aanstoven met boter
  • 1 goeie kilo tomaten in blokjes snijden. Gooi het teveel aan pitjes en juice weg
  • Kruiden met zout en eventueel Italiaanse kruidenmix (of verse kruiden)
  • Half uurtje laten inkoken en indien gewenst door een grote zeef duwen

 

Lasagne Maureen