Voor alle eters, happers, schrokkers, tafelaars, consumenten, verbruikers, smullers, groeiers, bloeiers, kwekers, kopers, verkopers, koks en bakkers,...

We moeten eens praten over het eten op ons bord. En vooral dan over hoe het daar geraakt en aan wie we dat te danken hebben. Om een lang verhaal kort te maken: dat zijn onze boeren en boerinnen.

Zij ploegen, zaaien, telen, kweken, melken, voeren, verzorgen en oogsten. Dat doen ze in weer en wind, op alle mogelijke en onmogelijke uren.

Zonder boeren, geen eten.
Zonder eten, geen leven.
Zonder leven, nou ja …

Onze Vlaamse boeren zijn bijzonder. Nergens ter wereld slagen landbouwers erin om op zo’n kleine oppervlakte als de onze zo’n enorme diversiteit te telen als hier in ons tochtgat rechts van de Noordzee. Daar mogen we fier op zijn. Net zoals we fier zijn op onze voetballers, onze wielrenners, onze atletes, onze turnsters, onze chefs of onze kunstenaars.

Onze boeren kweken echt voedsel. Onze boeren werken lokaal, met liefde voor hun vak. Onze boeren zorgen voor ons en onze omgeving.

Als we van hun oogst eten, eten we gezond, nabij en vers. Als we van hun oogst eten, zorgen we voor onze eigen gemeenschap. Zo leren we de man of vrouw kennen achter onze tomaten. Als we van hun oogst eten, dragen we zorg voor ons milieu.

Zo vermijden we voedselkilometers en CO2-uitstoot op weg naar de essentie: kraakverse sla. Daarom zeggen wij ook graag ‘bedankt!’ aan de chefs die ons voedsel produceren.

Bedankt voor zoveel heerlijk, vers, gezond en lekker eten. Als de liefde écht door de maag gaat, dan weten we van wie we moeten houden.

TEKEN VOOR ONZE BOEREN!

Je eet graag lekker, vers en gevarieerd.
Je kookt het liefst op het ritme van de seizoenen,
met pompoen in putje winter en aardbeien in hartje zomer.
Je trekt er in het weekend graag op uit, langs velden, weiden en bossen.
Je rijdt soms de supermarkt voorbij, in ruil voor
een gezellige babbel met de boer en producent van het eten op je bord.
Je bent dankbaar voor zijn goede zorgen en de passie
waarmee hij jouw groenten, fruit, stukje vlees en aardappelen kweekt.
Kortom, jij bent #Boerentrots!