Vlaamse boeren doen meer dan lekker voedsel produceren alleen. Het zijn ook veelzijdige ondernemers die ons unieke Vlaamse landschap mee vormgeven. Tijd dus voor een lofzang aan onze Vlaamse boeren en tuinders! In de zomer van 2022 brachten we samen met twee street artists een kleurrijke ode aan onze boeren. Via twee prachtige muurschilderingen in Antwerpen en Gent toonden we de producten die onze boeren lokaal telen en de adembenemende landschappen die ze elke dag mee vormgeven.

 

Rise One laat Antwerpse topproducten schitteren in de stad

 Muurschildering

We kozen voor deze opvallende actie, omdat street artists echte experten zijn met een grote passie voor hun werk. Deze ingesteldheid delen ze met onze boeren en tuinders, die met dezelfde gedrevenheid en professionaliteit te werk gaan om producten van topkwaliteit te telen.

De muurschildering in Antwerpen toonde producten die lokaal in die provincie geteeld worden, denk aan aardbeien en tomaten, maar ook koeien en mais. Het zijn producten om fier op te zijn! 

Samen met artiest Rise One sloegen we de handen in elkaar om in Antwerpen de muurschildering te creëren: "Het voedsel dat onze boeren telen, ligt aan de basis van mijn ontwerp. Op de muurschildering vind je verschillende topproducten van Antwerpse bodem. Ook de witte bloemen van de aardappelvelden die momenteel in bloei staan, zie je in mijn ontwerp." 

De meterslange muurschildering in Antwerpen kon je bewonderen in de Uitbreidingsstraat 582, aan de achterkant van De Zomerfabriek, en was zichtbaar vanaf de Binnensingel. 

Koe close-up

Kitsune Jolene neemt de Gentenaar mee naar ‘den boerenbuiten’

Kitsune Jolene

In Gent werkten we samen met Kitsune Jolene. Haar ontwerp toonde een jonge boerin aan de rand van een koolzaadveld, geflankeerd door een kleurrijke bloemenrand. Boeren zijn niet enkel voedselproducenten, maar ook de landschapsbouwers bij uitstek. Ze bewaren de open ruimte die stedelingen en plattelandsbewoners gebruiken om rust te vinden.

De bloemenranden uit de muurschildering van Kitsune zie je tegenwoordig geregeld. Steeds meer boeren zaaien bloemenranden om meer biodiversiteit te creëren. Zo’n bloemenrand trekt nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving van gewassen en teelten beschermen tegen schadelijke insecten. Natuur en landbouw komen zo in realiteit en op deze muurschildering mooi samen.

Street artist Kitsune Jolene is alvast #Boerentrots: "Het was aangenaam om samen met #Boerentrots vorm en kleur te geven aan dit project. Niet veel mensen weten dit, maar ik kom uit een plattelandsfamilie. Dit project ligt mij daarom na aan het hart. Ik zie het ook als een hommage aan mijn grootvader."

De muurschildering bevond zich in de Aziëstraat 1 in Gent, op een muur van evenementenlocatie De Chinastraat.

bloemenrand