De boer loopt er steeds vaker mee te koop. En terecht. Hoeve- en streekproducten zijn supervers en superlekker. Ze worden geteeld en gekweekt met passie voor het vak, om vervolgens in jouw winkelmand te belanden. Zo herken je ze!

 

Lokale producten zijn producten die weinig of geen voedselkilometers afleggen voor ze op jouw bord terechtkomen. De boer teelt of kweekt ze met veel liefde in eigen streek, en daar plukken zowel hij als jij de voordelen van. Wie graag 100% Belgisch koopt, kan voor een reeks (onbewerkte) producten vertrouwen op het etiket waarop het land van herkomst wordt vermeld. Denk aan rund- en kalfsvlees, eieren, vers fruit en verse groenten, honing, olijfolie en wijn. Je kunt deze producten natuurlijk ook rechtstreeks bij de boer kopen. Dat geeft je de meeste garantie om een echt lokaal product in handen te hebben.

 

Van eigen streek

Vlaamse boerenpaté, Antwerps handje, Avelgemse perentaart, Limburgse stroop, Gentse vlaai, Oude Kriek … Sommige boeren gaan nog een stap verder en maken traditionele streekproducten die deel uitmaken van het Vlaamse erfgoed. Deze producten bestaan minstens 25 jaar en worden met veel ambacht in de vingers en lokale grondstoffen bereid in de streek van oorsprong. Je herkent traditionele streekproducten steeds aan het label Streekproduct.be.

Benieuwd naar de lekkerste streekproducten in jouw regio? Verzamel ze op www.streekproduct.be.