Wat je nog niet wist over zoete aardappel

Zoete aardappel

In tegenstelling tot wat je zou denken is de zoete aardappel – ook wel ‘bataat’ genoemd – NIET aan de gewone aardappel verwant. De knolvormige wortel van een slingerachtige plant behoort tot de windefamilie, net als de bekende akker- en haagwinden. De zoete aardappel is van oorsprong een (sub)tropisch gewas en is erg gevoelig voor koude. Bataat kent zijn oorsprong in Mexico, waar hij al lang voor de Incatijd werd verbouwd. Zoete aardappelen worden ook al eeuwen gekweekt in Azië. In de Caraïben en het zuiden van de Verenigde Staten worden ze vaak gebruikt als basisingrediënt in vele recepten.

Wat weet jij over deze groente? We geven je 5 weetjes mee.

1. STEKJES PLANTEN

Wist je dat de teelt van zoete aardappel niet met knollen geplant wordt, maar met stekjes? Dit kunnen gewortelde stekjes zijn of ongewortelde stekken, ook wel ‘slips’ genoemd.

2. GROEIEND AANTAL TELERS

Het areaal en het aantal telers nam de laatste jaren exponentieel toe in Vlaanderen. Volgens cijfers uit de verzamelaanvraag teelden 32 landbouwers in 2019 zoete aardappelen op bijna 77 ha. Een jaar later waren dat er al 46 op 155 ha. Het voorlopige hoogtepunt werd in 2021 bereikt: toen teelden 68 landbouwers bataat op bijna 216 ha. Dit jaar viel de teelt wat terug, met 33 boeren die bataat telen op bijna 131 ha.

Teler Sam was een van de eersten in België die ermee begon, goed bezig als je het ons vraagt!

Sam

3. GEZOND

De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel (die zetmeel bevat) inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder voor diabetespatiënten.

4. PERFECT IN DESSERTS

Naast lekkere frietjes zijn zoete aardappelen ook smakelijke dessertjes! Zoete aardappel kan je omwille van zijn zoete smaak (net als pompoen) ook perfect kan gebruiken in desserts. Denk maar aan zoete aardappelwafeltjes, -muffins, -donuts of de typisch Amerikaanse sweet potato pie

5. KLEURTJES

Wist je dat er naast zoete aardappelen met oranje vruchtvlees ook exemplaren bestaan met witgelig, rood en zelfs paars vruchtvlees?

paarse bataat