3 x koken met ingrediënten uit Boerenjaar

Chips

3 x koken met ingrediënten uit Boerenjaar

In Boerenjaar op VIER kon je met je eigen ogen zien hoe onze boeren voor al dat lekker eten op je bord zorgen. Tijd om zelf aan de slag te gaan met de prachtige producten vanop onze Vlaamse boerderijen. Ontdek hier drie snelle recepten, haal de ingrediënten bij je lokale hoevewinkel of boer en bereid je eigen #Boerentrotse tussendoortjes!

HOMEMADE AARDAPPELCHIPS


De Belg en zijn ‘patat’, het is een never ending love story. Boer Michel oogst elk jaar tonnen aardappelen zodat wij kunnen smullen van lekkere chips. Maar heb jij al eens geprobeerd om ze zelf te maken?


Dit heb je nodig (voor 4 pers.)

  • 500 g vastkokende aardappelen

  • Kruiden naar eigen smaak

  • 3 el olie (als je ze in de oven bakt)

  • Keukenpapier

Zo ga je te werk 

  1. Was de aardappelen - je hoeft ze niet te schillen - en snijd ze met een mandoline in flinterdunne schijfjes. Wil je extra krokante, geribbelde chips? Gebruik dan een gekarteld mes op je mandoline.

  2. Spoel de aardappelschijfjes in ijskoud water en dep ze droog met een schone keukenhanddoek. Bak ze gedurende 3 minuten in frietvet op 180°C of meng de aardappelschijfjes met enkele eetlepels olie, schik ze naast elkaar op een ovenschaal en bak ze 15 à 20 minuten in een oven op 180°C tot ze goudgeel en krokant zijn.

  3. Breng de gebakken aardappelchips meteen op smaak met kruiden naar keuze (zout, peper, paprikapoeder, lookpoeder, etc.) terwijl ze uitlekken en afkoelen op een vel keukenpapier. Smakelijk!

rijstpap

ZELFGEMAAKTE RIJSTPAP MET HOEVEMELK

Een hemels dessertje dat nog beter smaakt wanneer je het zelf klaarmaakt met lokale producten. De verse hoevemelk zal je rijstpap extra veel smaak geven voor een smeuïg tussendoortje waar je nooit genoeg van krijgt!

Dit heb je nodig (voor 4 pers.)

  • 1 l rauwe hoevemelk

  • 130 g rijst (voor rijstpap)

  • 75 g suiker

  • Saffraan

  • 2 eidooiers

  • Vanillestokje

  • Kaneel

  • Bruine suiker 

Zo ga je te werk

  1. Spoel de harde rijstkorrels onder koud water en breng ondertussen de melk met de suiker, saffraan, kaneel, vanillezaadjes en -peul aan de kook in een grote kookpot.

  2. Giet de rijst bij de kokende melk en draai het vuur lager: laat de rijstpap gedurende 30 minuten zachtjes garen en roer regelmatig.

  3. Neem de nog lichtjes lopende rijstpap van het vuur, haal de vanillepeul eruit en roer er de eierdooiers en een klontje boter door. Serveer met een lepel bruine suiker en smullen maar!

crumble

APPEL-PEERCRUMBLE FROM SCRATCH

Appelen en peren, voor dit nagerecht hoef je ze niet te vergelijken maar wel in blokjes te snijden en onder een laagje kruimeldeeg laten garen in de oven. Haal voor deze fruitcrumble verse appelen en peren vanop de boerderij in huis en je zal het verschil meteen proeven!

Dit heb je nodig (voor 4 pers.)

  • 500 g appelen

  • 500 g peren

  • 200 g boter

  • 300 g kristalsuiker

  • 300 g bloem

  • 1 el bruine suiker

  • Kaneel

  • Hoeve-ijs

Zo ga je te werk 

  1. Schil de appelen en peren en snijd ze in blokjes. Doe alles in een grote ovenschaal en strooi er de bruine suiker en een snuifje kaneel over.

  2. Verdeel de boter in blokjes en kneed ze met je vingers onder de bloem en de suiker tot je een kruimeldeeg hebt. Verdeel het deeg over het fruit in de ovenschaal.

  3. Bak de crumble 30 à 35 minuten in een heteluchtoven op 180°C en serveer meteen met een bolletje hoeve-ijs!