7 najaarsbloeiers om je tuin of terras extra kleur te geven

Alpenviooltje (cyclaam)

De natuur kleurt tijdens de herfst van lichtgroen tot donkerrood. Maar eens alle bladeren gevallen zijn, wordt het al snel een grijs en eentonig tafereel. Tenzij je een paar mooie herfstbloemen- en planten in huis haalt. Met deze 7 najaarsbloeiers geniet je ook tijdens de koudere dagen van een tuin of terras vol vrolijke kleuren.

 

1. Chrysant

Chrysant

De bekendste najaarsbloeier is ongetwijfeld de chrysant. In Vlaanderen alleen al kweken meer dan 135 boeren deze prachtige bloemen in allerlei kleuren en vormen, van donkerpaars tot hemels wit. Goed voor 275 ha bloemenpracht, op het kerkhof of gewoon in je tuin. Het is leuke is: je hebt er weinig werk aan maar wel veel genot want de bloemen blijven verschillende weken bloeien. En dat allemaal mede dankzij het mooie werk van de telers die blijven innoveren met als resultaat een verbeterde resistentie.

 

2. Winterheide (erica)

Winterheide

Je tuin hoeft geen uitgestrekte vlakte te zijn om te genieten van een prachtige winterheide. Erica is bijvoorbeeld een soort heide die je makkelijk in bakken kan planten. Deze plant bloeit lang en groeit snel, zelfs in de halfschaduw. Afhankelijk van welke soort je kiest, kleurt winterheide je tuin prachtig wit, roze, rood of paars.

 

3. Skimmia

Skimmia

Anders dan bloemen geven sommige planten je tuin kleur met kleine bessen. Skimmia heeft ze zelfs allebei! In de herfst geeft deze plant donkerrode besjes die mooi afsteken tegen de groene bladeren. Een erg decoratieve soort die je ook kan gebruiken om je kersttafel mee op te vrolijken. Het voordeel is dat skimmia winterhard is waardoor je nog lang kan genieten van de mooie kleuren, ook bij lichte vorst. En in het voorjaar, tussen maart en april, geniet je van de witte bloemen die verschijnen aan deze plant.

 

4. Alpenviooltje (cyclaam)

Alpenviooltje (cyclaam)

Deze bloemsoort vind je in alle formaten en kleuren terug, van elegant wit tot fel paars. Deze luxeplant uit de jaren ’70 maakt nu zijn comeback en kan zowel binnen als buiten de boel opvrolijken. Het meest opmerkelijk deel van het alpenviooltje is de bloem bovenop die als een soort vlinder op de steel rust en een heerlijk lichte geur verspreidt. De hartvormige blaadjes hebben soms een zilvergrijze schijn alsof er dauw op ligt. De bloeiperiodes van de verschillende outdoor varianten zijn trouwens erg uiteenlopend, vraag dus advies aan je bloemist voor een soort die in de herfstperiode mooi open bloeit in je tuin.

 

5. Siergras

Pampagras

Hoge grassen zoals blauw schapengras, pampasgras of zilverkaars zijn ook een uitstekende manier om je tuin tijdens de herfst wat meer schwung te geven. Je kan deze decoratieve siergrassen zowel in een pot als in de volle grond planten. Het voordeel is dat de meeste soorten niet al te veel onderhoud vragen maar wel meteen voor een wauw-effect zorgen.

 

6. Miniconiferen

Miniconiferen

Coniferen ken je waarschijnlijk in de vorm van een mooie, volle haag. Ideaal om ook in de herfst en winter van een groen uitzicht te genieten in je tuin. Het leuke is dat er ook miniconiferen bestaan die je op de vensterbank of in een pot op het terras kan plaatsen. Soorten zoals de Ellwoodii (Californische cipres) en Goldcrest (Montereycipres) blijven klein en vertonen verschillende groentinten waardoor ze ook mooi zijn om te combineren! Ook deze minihaagjes zijn makkelijk in onderhoud en vragen niet meer dan af en toe een kleine snoeibeurt.

7. Kerstroos (helleborus)

Helleborus niger

Een sterke plant met mooie bloemen die vroeg bloeit. Dat is de kerstroos ofwel helleborus. Je vindt deze plant in wit, roze, paars, geel en lichtgroen. De bloemen mogen er dan fragiel uitzien, ze beschermen zichzelf op een ingenieuze manier tegen de vorst op koude dagen. Wanneer het vriest, pompt deze plant namelijk alle vocht uit de bloemen waardoor ze niet kunnen bevriezen. Daarna slorpt de kerstroos het vocht opnieuw op en fleuren de bloemen ook weer helemaal op. Panikeer dus niet wanneer je kerstroos er even wat minder levendig uitziet!