Altijd komkommertijd in Kontich

VandenEynde
Wie fan is van komkommers, is in Kontich aan het juiste adres. Hier nam Eric Van den Eynde zo’n 35 jaar geleden de tomatenkwekerij van zijn ouders over. Maar hij zag het groots, en later kwam er nog een serre van 2 hectare bij. Hier begon hij met de teelt van komkommers.

 

Komkommers lijken een zomergroente, maar Eric teelt ze in zijn serre het jaar rond. Ook zoon Lander is actief in het ouderlijke bedrijf en kreeg de passie voor komkommer- en tomatenteelt met de paplepel ingegeven. Uitbreiden wil de familie nog meteen, maar er wordt wel constant gewerkt naar meer efficiëntie en het verruimen van de serreoppervlakte. Het licht, de temperatuur en het vocht in de serre is cruciaal om de teelt te doen slagen. “Dat alles afstemmen op het weer buiten, is een grote uitdaging”, weet Lander.

Leuk weetje: vroeger kweekte Eric ook aubergines. Maar toen Lander in het bedrijf kwam, bleek dat hij allergisch is voor deze groente. De overstap naar komkommer was dus snel gemaakt. Er wordt drie keer per jaar geoogst, want komkommers hebben een zeer korte cyclus. Ze groeien maar liefst 60 cm per week!