Bart teelt lekker zoete puntpaprika’s

Ceulemans
Het lijkt misschien een groot uitgevallen jalapeño, maar dat is het helemaal niet. De zoete puntpaprika’s die Bart Ceulemans uit Berlaar teelt zijn lekker zoet en dus helemaal niet spicy.

 

Bart is groentekweker in hart en nieren. In 2005 – hij was toen amper 24 jaar - besloot Bart een 2,3 hectare grote tomatenkwekerij over te nemen. En daar liet hij het niet bij, want later nam hij ook nog het bedrijf van zijn vader over, goed voor nog eens 1,5 hectare. Vanaf 2005 tot 2015 bleef Bart op zijn bedrijf tomaten tomaten. In 2015 besloot hij dan over te schakelen naar paprika’s.

Vandaag de dag staan er in zijn serres 17 verschillende variëteiten paprika, waaronder de hoofdteelten met exotische namen als Sweet Palermo en Sweet Bite. “De zoete paprika is een vrij nieuw product, dat nog niet zo heel lang bij ons wordt geteeld. De mensen kenden het eigenlijk nog niet, maar hij wint nu aan populariteit”, weet Bart. “Deze extra zoete paprika wordt door veel mensen gesmaakt. Hij heeft ook een veel minder dikke vel, waardoor hij makkelijker verteerbaar is dan een gewone paprika.”

Paprika’s groeien in België bijna het hele jaar rond. Vanaf april tot december kan er bij Grobar, het bedrijf van Bart, 1 keer om de 10 dagen worden geoogst. Op dit bedrijf zijn in het hoogseizoen ongeveer 20 arbeiders bezig met het plukken van de paprika’s.