Blauwbessen met eigen verwerking

Nele Quick

Blauwbessen met eigen verwerking

Blueberry Fields is de naam van het domein van Nele Quick. Een domein inderdaad, want Blueberry Fields is meer dan enkel een tuinbouwbedrijf. De plantages in het Limburgse Koersel liggen in de vallei van de Zwarte Beek, een heel mooie setting grenzend aan natuurgebied. Het is hier goed toeven voor wandelaars en natuurliefhebbers en ook goed groeien voor de blauwbessen, waar het hier helemaal om draait. 

(Lees verder onder de video.)

Het is de moeder van Nele die in de jaren ’80 van de vorige eeuw op deze locatie begint met een landbouwbedrijf. Zij richtte zich in het begin op de veehouderij maar enkele jaren later werden op het domein al de eerste blauwbessen aangeplant. “Toen ging het over ongeveer 1 hectare. Intussen is mijn moeder met pensioen en run ik het bedrijf. Momenteel telen we zo’n 10 hectare blauwbessen. Onze velden liggen heel verspreid tussen natuurgebied. Dat is heel mooi, maar het brengt ook wel grote uitdagingen mee. Ook reeën en everzwijnen lusten onze bessen graag. Om ook zelf nog iets te kunnen oogsten, moesten we de volledige plantage omheinen zodat deze dieren buiten blijven.” 

Bes

Breed gamma 

“Wij telen en plukken de bessen zelf, en staan ook in voor de verwerking van het fruit. Zo maken we onder andere confituur met en zonder suiker, sapjes, thee, coulis, … Ons aanbod is organisch gegroeid. We ontvangen hier op het bedrijf geregeld groepen. Die mensen vragen naar bepaalde producten, wij gaan met die vraag aan de slag en zo voegen we telkens nieuwe producten toe aan ons gamma. Omdat al dat lekkers toch herkenbaar moet blijven, hebben we in 2017 een volledige restyling gedaan van onze producten. Ons logo is nu gebaseerd op de kleur en vorm van de blauwbes – mét het typische kroontje!” 

Producten

Toekomstplannen 

“Op ons domein ligt een wandelroute van zo’n 4 kilometer. Sinds vorig jaar bieden we geïnteresseerden ook ‘karrenmaaltijden’ aan: een picknick langs de route in een uniek houten huisje, met daarnaast een authentieke kar. In corona-vrije jaren is onze zelfpluk altijd een voltreffer. Daarnaast hebben we de hoevewinkel en onze foodtruck met gezellig terras. Vorig jaar vond er op het domein voor het eerst een bruiloft plaats. Dat was zo mooi, dat we nu onze oude loods aan het opknappen zijn om dit soort evenementen nog meer te kunnen organiseren. We zitten nog vol plannen voor de toekomst!”