Bloemkool deluxe: het witte wonder

Bloemkool

Drie recepten voor de betere boerenkost

Je kan ze grillen. Ze doet het goed als dip, maar ook als soep. Soms duikt ze op als couscous, als nugget of als steak. En een gemixte versie is zelfs ooit gesignaleerd als pizzabodem. Om maar te zeggen: een bloemkool is multi-inzetbaar. Eigenlijk zou er elke dag wel in één in het koelvak mogen liggen.

Dat bloemkool veelzijdig is, is ook chefs niet ontgaan. Van de hippe Brits-Israëlische kok Yotam Ottolenghi tot driesterrenchef Peter Goossens, iedereen lijkt de jongste jaren geïnspireerd door het witte wonder. Ook wij leveren graag onze bijdrage met drie originele (en gemakkelijke) recepten van chef Ilse D’hooge.  

Graag nog meer tips ? Wij ruimen baan voor Lien Verhaeghe, vollegrondboerin uit Waregem. Zij teelt groenten in volle grond in Waregem. Voor Lien is de herfst bloemkoolseizoen. ‘Je hebt twee grote seizoenen voor Belgische bloemkool. De eerste is de zomerteelt, rond juli. De tweede is in de herfst, van oktober tot november.’

Hoe kies je een goede bloemkool ?

‘Voor sommige mensen is grootte belangrijk. Maar kijk vooral naar de stevigheid van de bloemkool. Een bloemkool die stevig aanvoelt zal ook lekker krokant smaken. De bladeren moeten er fris uitzien.’

Hoe bewaar je ze best ?

 ‘Een verse bloemkool kan je tot een week bewaren. Doe dat op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast. Laat de bladeren er aan, zo verhinder je dat ze uitdroogt. ‘

Bloemkool over. Wat nu ?

‘Met een bloemkool kan je zoveel kanten uit, dat je voor een extra stuk altijd wel een oplossing bij de hand hebt. Ik verwerk ze de dag daarna graag tot soep. Of ik maak er een stoofschotel van. Maar je kan ze ook rauw eten, of er bloemkoolcouscous van maken….’

Bloemkool, drie keer anders

 

Bloemkool in drie kazen-saus, puree en in spekjes gewikkelde worstjes  

 Voor 4 personen  -  35 minuten

Bloemkool met worst

 

1 bloemkool
4 braadworsten
8 plakjes ontbijtspek
Peper en zout

Puree:

800 g zachtkokende aardappelen (geschild)
1 el boter
150 ml melk
½ kl nootmuskaat poeder
Peper en zout
4 el gehakte peterselie

Kaassaus:

100 g geraspte emmentaler
100 g geraspte gruyère
50 g geraspte parmezaan
50 g boter
2 el bloem
500 ml melk

 

1. Kook de aardappelen gaar, giet af en pureer. Breng op smaak met boter, melk, muskaatnoot, peper en zout.

2. Verdeel de bloemkool in roosjes. Blancheer 4-5 minuten in kokend gezouten water. Bewaar een beetje kookvocht. 

3. Smelt de boter in de kookpot, roer er de bloem door en laat even droog koken. Blus met ongeveer een glas van het kookwater en vul aan met de melk, blijf goed roeren met een garde, anders krijg je klonters. Voeg eens de saus wat dikker is, van het vuur, de kaassoorten toe. Werk in delen en roer iedere keer goed glad. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

4. Draai de braadworsten in het midden tot twee kleinere worsten. Knip of snijd de worsten in twee delen. Wikkel rond elk deel een plakje spek. Smelt wat boter in een pan en bak er de worsten goud bruin in, zet het vuur niet te hoog, anders durven ze te barsten.

5. Doe wat van de kaassaus op borden, werk met een serveerring om een torentje puree te maken, vul tot de helft en leg er de bloemkoolroosjes en gebakken worstjes bij. 

 

 

Geroosterde bloemkoolsteak met ponzu-dressing

 

Bloemkoolsteak

Voor 4 personen  -  35 minuten

2 middelgrote bloemkolen
4 el geroosterde sesamzaadjes
peper en zout
1 losgeklopt ei
olijfolie

Dressing:

50 ml sojasaus
sap van 1 sinaasappel
sap van 1 limoen
2 el rijstazijn
2 el honing
1 kleine chilipeper, gesnipperd
1 klein stukje gember, geraspt
½ granaatappel, pitjes
1 bosje koriander
1 portie waterkers

 

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Leg wat bakpapier op een bakplaat. Snijd de bloemkolen in dikke plakken; draai hiervoor de bloemkool om. Probeer 3 à 4 plakken te snijden van het gedeelte waar de roosjes aan de steel vastzitten. Start het snijden door eerst het gedeelte weg te snijden dat niet vasthangt met de steel. Dit ‘overschot’ kun je gebruiken om tot bloemkoolcouscous te malen of in een andere groenteschotel.

2. Klop het ei los in een diep bord. Wentel de bloemkoolplakken eerst door het ei en strooi er vervolgens de sesamzaadjes over. Leg op de bakplaat. Sprenkel er nog wat olijfolie over en zet 10-15 minuten in de oven, draai om en bak ook de andere kant nog 10 minuten tot ze goudbruin gebakken zijn.

3. Maak ondertussen de ponzudressing. Meng de sojasaus met beide citrussappen, de rijstazijn, honing, chilipeper en gember.

4. Voeg de granaatappelpitjes toe. Serveer de bloemkoolsteaks met de ponzudressing en nog wat verse koriander en wat waterkers.

 

Geroosterde bloemkoolsoep met rode ui chips en blauwschimmelkaas

Bloemkoolsoep

Voor 2 l soep  -  40 min

1 grote bloemkool
1 ui
2 teentjes knoflook
3 el olijfolie
peper en zout
1½ l groentebouillon of kippenbouillon
100 ml room
1 el citroensap
1 flinke mespunt nootmuskaat
2 el gehakte peterselie
2 el boter

Garnituur:

1 rode ui
1 el bloem
Olie, om te frituren
Zout
100 g blauwschimmel kaas

 

1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg een bakpapier op een ovenplaat. Verdeel er de bloemkoolroosjes over. Leg er de in stukken gesneden ui en de teentjes knoflook in hun jasje bij. Sprenkel er de olijfolie over en kruid met peper en zout. Zet 25-35 minuten in de oven, tot de groenten zacht zijn.

2. Haal de knoflook uit hun jasje en doe samen met de geroosterde bloemkool en ui in een grote kookpot. Giet er de groentebouillon of kippenbouillon bij en kook op een zacht vuurtje gedurende 20 minuten.

3. Mix de soep, voeg de room toe en breng op smaak met citroensap, nootmuskaat en eventueel wat extra peper. 

4. Verhit een friteuse met olie tot 170°C. Snij de rode ui in ringen, spoel ze met water en schud uit, wentel door de bloem en schud tot er nog een klein beetje bloem aan de ui-ringen hangt. Frituur de ui-ringen tot ze lichtjes kleuren en krokant zijn. Laat uitlekken op wat keukenpapier. Verdeel de soep over borden. Werk af met de rode ui chips en wat verbrokkelde blauwschimmel kaas naar wens. Indien je niet gek bent op schimmelkaas, strooi er dan wat geraspte mozzarella of cheddar over. 

 

Verschenen in Feeling