Boerenkool is cool

boerenkool

Boerenkool is een krachtpatser van hoog niveau. In het oosten van het Middellandse Zeegebied wordt boerenkool al circa 2000 jaren verbouwd. In de Romeinse tijd gebruikte mens en dier deze vruchtbare kool al. Er zijn veel soorten boerenkool. Wij kennen alleen de boerenkool met gekrulde bladeren, maar je hebt ook variëteiten met gladde bladeren.

Verse boerenkool bewaart 3 tot 5 dagen in de koelkast. Om de kool te bereiden, ritsel je de bladeren van de taaie steel om ze in stukjes te snijden en een stevige wasbeurt te geven. Gestoomd is boerenkool het gezondst, maar je kan hem ook rauw eten, juicen, wokken, stoven of garen in de oven. De zomerse blaadjes lenen zich ook prima voor een rauwkost.

Wat weet jij over deze groente? We geven je 3 weetjes mee.

1. ZOETER IN DE WINTER

Hoewel je tegenwoordig ook in de zomer van boerenkool kan genieten, bereikt de smaak van de kool zijn toppunt in de koude wintermaanden. De vriestemperatuur zorgt er namelijk voor dat het zetmeel in de bladeren wordt omgezet naar suiker. Meer suikers maken de boerenkool logischerwijs zoeter dan de plant zonder vorst zou zijn. Hetzelfde proces gebeurt trouwens ook bij aardappelen.

Boerenkool plant

2. JE BREIN BLIJFT ER JONG VAN

Uit een onderzoek van de American Academy of Neurology uit 2017 blijkt dat bladgroenten je brein jong houden. De onderzoekers lieten 960 mensen tussen 58 en 99 jaar een enquête invullen over hun consumptie van boerenkool en sla. Daarnaast deden ze over een periode van meerdere jaren cognitieve tests. Het brein van de mensen die aangaven elke dag een portie bladgroenten te eten, zoals boerenkool, functioneerde alsof het 11 jaar jonger was. Schep dus maar op, die boerenkool!

Boerenkool keuken

3. SUPERGEZOND

Boerenkool is echt superfood, hij zit bomvol gezonde voedingsstoffen! Naast lekker veel vezels, heeft de kool een hoog gehalte aan ijzer en calcium, en veel vitamine A, C en K. Net als spruiten en broccoli bevat boerenkool zwavelachtige inhoudsstoffen die erom bekendstaan dat ze kankersoorten helpen remmen. Daarnaast bevat boerenkool ALA-omega 3 en luteïne. Van dat laatste wordt gezegd dat het de gezondheid van de ogen versterkt. Niet verkeerd, toch?