Deze 11 topchefs tekenden als eersten het manifest

Boerentrots bord

Peter Goossens

Peter Goossens is de keizer van de Belgische gastronomie. In 1992 opende hij het legendarische driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. Sindsdien won hij zowat elke prijs die er te winnen valt. Hij verschijnt regelmatig als gast in tv-programma’s en valt bij iedereen in de smaak. Zonder hem zou het Belgische culinaire landschap gewoon niet hetzelfde zijn. En hij heeft evenveel respect voor onze boeren als wij voor hem. 

 

Roger Van Damme

Roger Van Damme is in de gastronomische wereld een buitenbeentje. Hij begon zijn atypisch parcours als chef-patissier, nam een zijweg en groeide uit tot alom geprezen sterrenchef. Zijn restaurant Het Gebaar kreeg de Gault&Millau prijs van Beste dessertkaarten hij werd verkozen tot Beste patissier ter wereld. De kers op de taart van zijn fantastische carrière. Toch beseft hij maar al te goed dat er zonder onze boeren, geen sprake was van die kers. 

 

Wout Bru

Wout Bru is bekend van verschillende tv-programma's zoals Mijn Restaurant!, MasterChef en Junior MasterChef. Na zijn succesvolle sterrenzaken is hij nu met Marc Coucke partner van het project La Petite Merveille in Durbuy. Hij zal er de horeca sites leiden en aan het fornuis staan van een gastronomisch restaurant. Zo zal hij het kleine stadje ongetwijfeld uit zijn voegen doen barsten. Al beseft hij maar al te goed dat er zonder goed beginproduct, geen fantastisch eindproduct zou zijn. 

 

Ann-Sophie Breysem

Anne-Sophie Breysem, chef-kok van het Hasseltse restaurant De Kwizien, werd in 2015 verkozen tot Lady Chef of the Year. Haar borden spreken voor zich: verfijnde gerechten die subtiel de Franse keuken met Aziatische invloeden verzoenen. Ze staat haar mannetje tussen al dat Belgisch mannelijk keukengeweld en gaat nu resoluut voor haar eerste Michelinster. Ze beseft dat die er zonder de eerlijke en heerlijke producten van onze lokale boeren, nooit zal komen. 

 

Gert De Mangeleer

Topchef Gert De Mangeleer baatte samen met Sommelier of the year Joachim Boudens het driesterrenrestaurant Hertog Jan uit. Hij behaalde fantastische prijzen waaronder de titel Beste Europese Chef van het jaar op de gastronomische beurs Madrid Fusion. Eind 2018 trok hij tot ieders verbazing de deur dicht en ruilde zijn 3 sterren voor 3 schitterende nieuwe zaken waaronder het frisse concept LESS. Waar hij ook gaat, voor hem is de oorsprong van de producten waar hij mee werkt, cruciaal. 

 

Seppe Nobels

In 2005 won Seppe Nobels 4 van de 6 hoofdprijzen op de wedstrijd Beste Juniorkok van België. Hij is één van de pioniers van de Urban Farming-beweging in België en in 2015 werd hij Chef van het Beste Groenterestaurant van Vlaanderen in de Groene Gault&Millau. Zijn restaurant Graanmarkt 13 is het hoogst genoteerde restaurant in de Benelux in de lijst van 25 Beste Groenterestaurants ter Wereld. Zelf alles behalve een groentje dus, die Seppe Nobels. Maar hij zou nergens staan, zonder zijn leveranciers: de boeren. 

 

Bert Meewis

Bert Meewis is niet alleen een getalenteerd chef en kok, hij is ook een echte levensgenieter. Samen met zijn vrouw Karlijn opende hij in 1994 in Opglabbeek het restaurant Slagmolen. Personeel hadden ze niet, ze deden alles zelf. Met passie en doorzettingsvermogen. 4 jaar later wordt hun inzet en harde werk beloond met een eerste Michelinster. Ondertussen schittert er daar al een tweede naast. Een harde werker als hij heeft oneindig veel respect voor de boeren die zijn ingrediënten verzorgen.  

 

Thijs Vervloet

Thijs Vervloet’s grootmoeder Colette leerde hem de stiel en zijn overgrootmoeder Anna Holemans kookte zelfs nog voor de prinselijke familie De Merode. Vervloet was dus voorbestemd om topchef te worden. Hij eerde zijn grootmoeder met zijn eigen restaurant Colette dat na 10 maanden al een eerste Michelinster kreeg. Zijn passie voor productkwaliteit en traditie kent geen grenzen, en da’s exact de reden waarom hij het manifest ondertekende. 

 

Stéphane Buyens

Stéphane Buyens staat al meer dan 30 jaar aan het roer van het tweesterrenrestaurant Hostellerie Le Fox in De Panne. Hij maakte zijn tv-debuut als kok in het programma Chef in Nood om daarna in hetzelfde jaar de Vlaamse versie van Masterchef te leiden. Hij is een passioneel verdediger van het gebruik van streekproducten zoals grijze garnalen en duinasperges. Zonder boeren, geen streekproducten. En da’s de reden waarom hij het manifest ondertekende. 

 

Giovani Oosters

Giovani Oosters is één van de uithangborden van de Limburgse gastronomie. Hij leerde de kneepjes van het vak in ’t Hof van Cleve en Clos Saint Denis. Voor velen werd hij bekend door het programma Expeditie Robinson, waar hij zijn uitgehongerde medekandidaten toch culinair probeerde te verwennen. Met zijn nieuw concept De Smaakfabriek zal hij ons zeker weer niet op onze honger laten zitten. Al beseft hij maar al te goed dat er zonder boeren, helemaal niks op ons bord komt. 

 

Maarten Bouckaert

Maarten Bouckaert leerde de stiel in de keuken van 't Hof van Cleve van Peter Goossens, waar hij souschef werd. Na zes jaar opende hij begin 2016 zijn eigen restaurant Castor. In 2017 werd hij verkozen tot Jonge topchef 2017 voor Vlaanderen door Gault&Millau en kreeg zijn restaurant Castor een eerste ster. Vermits zijn ambitie even straf is als zijn gevoel voor smaak, zal dat zeker niet de laatste zijn. Ook hij ondertekende het manifest vol overtuiging, want smaak begint op het veld.

NET ALS DEZE CHEFS HET MANIFEST ONDERTEKENEN?