Een dag in de serre met Ellen

Ellen

Na het krijgen van 2 prachtige kinderen, nam ik in 2014 de beslissing om mee te helpen op het bedrijf Drieghe Azalea in Lochristi-Hijfte, dat opgericht werd door mijn schoonouders en waar mijn echtgenoot Jeroen ook aan de slag is. Het bedrijf bestaat al sinds 1978 en mijn schoonouders, Marc en Marleen, staan na bijna 45 jaar nog steeds paraat. Sinds 2018 werd het bedrijf ook een zorgboerderij. Zo komt er elke week een bewoner van Mozaïek vzw, een organisatie waar ik ongeveer 10 jaar lang voor gewerkt heb, helpen in onze serre. We proberen bovendien ook zoveel mogelijk ons steentje bij te dragen aan het milieu. Sinds vorig jaar wordt elke druppel water hier op het bedrijf volledig gerecycleerd, zitten onze azalea’s in een PCR-pot (Post Consumer Recycle) en hebben we sinds kort zonnepanelen. Ook probeer ik onze kinderen te leren dat je lokaal heel wat kan kopen. Aardappelen en appelen uit de hoeveautomaat, vlees en seizoensgroenten uit de hoevewinkel en dat allemaal op minder dan 2 km van ons bedrijf.

Ellen en familie
© Twan Wiermans

Hoe ziet mijn dag eruit?

6.00 uur: Momenteel is het hier nog zeer stil, maar vanaf volgende week is mijn schoonvader dan al vertrokken richting Gent. Daar zal hij dagelijks onze azalea’s controleren op de Gentse Floraliën en hen water geven. Zo kunnen de vele bezoekers van 29 april tot en met 8 mei genieten van onze prachtige azalea’s die daar tentoongesteld worden. Al enkele weken gaat Marc elke dag helpen met de opbouw van de Floraliën. Vele handen zijn nodig om het tot een prachtig resultaat te brengen.

7.00 uur: Na het gezellig ontbijten met ons gezinnetje start onze dag. Jeroen zorgt dat om 8 uur alles klaarstaat in de serre. Mijn schoonmoeder brengt de kinderen naar school en ik zorg dat ik tijdig in de serre aanwezig ben, zodat we samen met onze nieuwe werkkracht onze werkdag kunnen starten.

8.00 uur: Vorige week werden de azalea’s ingesneden. De takken die werden afgesneden, worden nu gebruikt als stekmateriaal om nieuwe azalea’s te kweken. De stekken werden een week in dozen bewaard in onze koelcel bij 3°C, zodat ze nog fris en stevig zijn om nu in de potten te steken. De machine vult automatisch onze potten met grond. Dat is een mengeling van turf, hout- en kokosvezel. Nadien krijgt elke pot een plantenpaspoort opgedrukt voor traceerbaarheid. Via transportbanden komen duizenden potjes ons voorbij waar wij dan handmatig de stekjes in moeten plaatsen. Onze afzetrobot zorgt ervoor dat de potjes mooi in de serre worden geplaatst.

Stekken

12.00 uur: Tijd voor een welverdiende middagpauze. Eventjes genieten van de rust om er straks terug in te vliegen.

12.45 uur: Iedereen terug op post, de machine wordt gestart en we kunnen terug enkele uurtjes doorgaan met stekken.

Wist je dat onze 10,5 cm pot na 1 jaar verkoopbaar is en onze 14 cm pot pas na 2 jaar? Het kweken van een azalea indica (de kamerazalea) is heel arbeidsintensief. Stekken, meerdere malen insnijden, verkoopsklaar maken,… Er gaan heel veel stappen aan vooraf, vooraleer hij bij de consument terecht komt.

Om de consument het verhaal achter die Gentse azalea te kunnen vertellen, ben ik in 2017 gestart met een kleinschalige korte keten verkoop. Ondertussen is mijn particuliere verkoop uitgegroeid tot een wekelijkse verkoop op zaterdag van 10-12 uur en dit telkens van oktober tot en met maart.

16.00 uur: Ondertussen zijn de kinderen terug thuis van school. Ik werk nog eventjes door in de serre om daarna mijn dagtaak om te gooien tot mama. Eventjes helpen met het huiswerk en eten maken. Vandaag zeer lokaal: een fricandon van lamsgehakt met een eitje van onze eigen kippen, puree van aardappelen en appelmoes van verse appelen. Allemaal lekker lokaal uit onze straat!

18.00 uur: Gezellig samen eten en een babbeltje doen over onze dag. Jeroen maakt nog een laatste avondwandeling in de serre om te kijken of alles in orde is. Daarna speelt hij graag nog een wedstrijdje darts met onze zoon Rune, terwijl onze dochter Linde nog wat sprongen maakt op de trampoline.

21.00 uur: Voor de rust terugkeert in huis, geven we elkaar nog een stevige knuffel om de dag af te sluiten. Ook ons lief aanhankelijk konijn wordt niet vergeten. De computer gaat nog even open, maar aangezien het verkoopseizoen al voorbij is voor ons, kunnen we gezellig met ons twee nog even in de zetel hangen en tv-kijken.

Alweer een tevreden dag, klaar voor de volgende!

Kom hier meer te weten over hun bedrijf