Een dag op de boerderij met Els

Els

Een dag op de boerderij met Els

Els ging op stage in Ierland om ervaring op te doen op het gemengde bedrijf van boer Brian. Zo werd ze ondergedompeld in het Ierse landbouwleven en hun gewoontes. Hoe zag haar dag eruit? Ze vertelt het je graag in haar blog.

Toen ik klein was had mijn grootvader een boerderij. Ravotten tussen het hooi en de diertjes was  altijd het hoogtepunt van mijn week. Gefascineerd was ik door het zien van de band tussen mens en natuur. Hoe deze 2 schakels elkaar zo mooi in evenwicht konden houden. Helaas, toen ik ouder werd, voelde ik dat het respect voor de landbouwers verdween. Soms lijkt het zelfs alsof men vergeten is waar het voedsel vandaan komt. En dat terwijl landbouwers dag in dag uit met hart en ziel zorgen dat er voldoende eten is voor iedereen. Ik wilde hier graag iets aan veranderen en besloot dan ook landbouw te gaan studeren aan HoGent.

Dolle dinsdag

Vandaag neem ik jullie mee op een dag tijdens mijn stage in het mooie Ierland. Ik loop een maand stage op een gemend landbouwbedrijf met 140 melkkoeien, 1600 vleesvarkens en 160 zeugen. Tijdens mij verblijf is er ook een andere studente, Tanja, zij is afkomstige uit Oostenrijk. Samen met de ouders van boer Brian verblijven we op de boerderij.

8.00: Vroeg opstaan, daar doen de Ieren niet aan mee. Onze werkdag begint dan ook een heel stuk later dan op het gemiddelde Belgische landbouwbedrijf. Tanja en ik starten met het voederen van de zeugen, terwijl de rest van de familie nog rustig verder slaapt.

9.00: Oei! Gisteren zijn we vergeten het hek van de weide te sluiten, maar geen nood! De trouwe koeien staan al aan de melkstal te wachten. Boer Brian is net aangekomen en helpt ons bij het melken.

10.00: Eindelijk klaar met melken! De honger begint al toe te slaan, maar voordat het tijd is om te ontbijten, moeten de koeien eerst naar de wei gebracht worden. Ze staan te popelen om van het verse gras te kunnen proeven. Het is een lange wandeling, maar ze hebben er zin in. Na 20 minuten zijn we dan eindelijk aangekomen en is het tijd voor het beste moment van de dag: ontbijt!

Koeien

11.00: Na het ontbijt moeten Tanja en ik de wachtruimte kuisen. Normaal schept Brian de mest weg met een tractor, maar die is ‘toevallig’ kapot tijdens ons verblijf. Wij laten ons gelukkig niet kennen. Girl power! 

Hierna gaan we Brian en zijn vader helpen bij de varkens. Eerst laten we de zoekbeer los in de drachtigezeugenstal om te zien of hij succes heeft bij de vrouwen vandaag. En ja hoor, de zeugen zijn weer niet van hem af te slaan. Snel wat KI toepassen en dan kunnen we de biggetjes gaan vaccineren. Dit gebeurt elke dinsdag. Oorbeschermers zijn geen grote luxe, want de biggetjes laten graag hun zangtalent horen.

14:00: Na het vaccineren nog een kleine controle in de kraamstal en dan is het tijd voor het middageten. Er staat ons een uitgebreide warme maaltijd en taart te wachten.

Tijd voor een siësta

Op de boerderij vinden ze het belangrijk dat er naast het werk ook voldoende tijd is voor ontspanning. Verre reizen en uitstapjes naar vrienden zijn helemaal geen uitzondering. Ook tijdens de middag wordt er een rustmoment ingepland om de batterijtjes weer te kunnen opladen voor de namiddag.

17.00: Na mijn heerlijk dutje is terug beginnen werken altijd een beetje moeilijk. Tanja en ik begeven ons opnieuw naar de kraamstal om de zeugen te gaan voederen. Als de buikjes goed gevuld zijn, komt Brian mij halen om de koeien van de wei te halen. Terwijl ik met veel moeite de koeien in beweging krijg, is Brian op weg om de kalfjes eten te brengen. Deze mogen de hele dag gezellig grazen in de wei. Op mijn wandeling terug naar de boerderij geniet ik steeds van het prachtige uitzicht. Hoe mooi kan het leven toch zijn!

Koe in landschap

18:00: Aangekomen bij de melkstal heeft Tanja alles al klaargemaakt om te kunnen beginnen. En hop we vliegen erin. Een uur later zit het melken er weer op. De koeien worden op een weide naast de boerderij gelaten waar ze de nacht kunnen doorbrengen. Er wordt gewerkt via een extensief systeem dus veel tijd in de stal brengen ze niet door. Nog een beetje opkuisen en dan zit de werkdag er weer op. Een warme douche hebben we nu wel verdiend!

Ondertussen ben ik weer terug in België, maar kijk met veel mooie herinneringen terug aan mijn tijd in Ierland. Ondanks corona heb ik toch een fantastische tijd beleefd en geweldige mensen ontmoet. Ik heb genoten van mijn onderdompeling in het landbouwleven en de prachtige natuur. Dit smaakt zeker naar meer!