Een dag op de boerderij met Jolien

Pluimveehoudster Jolien

Een dag op de boerderij met Jolien

Trotste pluimveehoudster Jolien kon haar droom waarmaken en starten met haar eigen bedrijf. Deze straffe madam laat ons graag weten hoe een dag op haar boerderij eruit ziet.

Het boeren zit bij ons in de familie. Mijn ouders hebben een gemengd bedrijf met asperges, vleeskippen, prei en ze telen groenten voor de conservenindustrie. Maar ook mijn grootouders waren boeren. Van kleins af aan liepen we dus al tussen de kippen of gingen we met de tractor mee naar het veld.

Toen ik 2 jaar geleden de kans kreeg om tegenover mijn ouders mijn eigen pluimveebedrijf te bouwen, was ik ontzettend trots en ben ik er voor de volle 100% voor gegaan. Als 22-jarige een eigen bedrijf opstarten, is niet niks, dus het zorgde wel voor slapeloze nachten en gezonde zenuwen. Maar tot de dag van vandaag heb ik er nog geen spijt van en is het een droom die uitgekomen is.

Hoe ziet mijn dag eruit?

7 uur: mijn vriend Swen is al even naar zijn werk vertrokken. Ik maak eerst een lekker ontbijtje en laat ons hondje Binkie buiten.

7.30 uur: nu is het tijd voor de andere dieren op de boerderij. Eerst ga ik naar de paarden en geef ze hun hooi en brokken. Dan is het tijd voor de kippen. Voor ik in de stal ga, controleer ik de stalcomputer en noteer op de hokkaart wat ze gegeten en gedronken hebben. Zo kan ik alles goed opvolgen.

Dan kan ik eindelijk doen wat ik het leukste vind, namelijk in de stal gaan en tussen de kippen bezig zijn. Vooraleer ik de stal betreed, trek ik een overal en laarzen aan. Hygiëne en bioveiligheid vind ik erg belangrijk.

Wat gebeurt er in de stal? Daar controleer ik het klimaat, het gedrag van de kippen, hun gezondheid, … Het is erg belangrijk om op alles te letten, want een kleine verandering kan snel gevolgen hebben. Het is dan ook van groot belang om hierop te anticiperen.

Kippen

8.30 uur: als ik uit stal 1 kom, trek ik de laarzen en overal uit, was en ontsmet ik mijn handen en dan ga ik naar stal 2. Hier trek ik weer andere laarzen en een overal aan. Toch heerlijk om zo je dag te beginnen tussen de dieren.

9.30 uur: het is weer tijd voor de paarden. Zij worden buiten gezet en dan kan ik de stallen uitmesten.

10 uur: een kwartiertje koffietijd.

Nadien ga ik eens kijken op het bedrijf van mijn ouders. Zij hebben enkele hectare asperges en daar zijn ze al druk bezig met het sorteren van de asperges, terwijl een andere ploeg de asperges aan het steken is. Ik help mee in de hoevewinkel en maak bestellingen klaar, want er moeten nog asperges geschild en verpakt worden voor in de winkel. Ondertussen komen er ook klanten lekkere asperges en aardbeien kopen.

Asperges

12 uur: middagpauze. Omdat we in dezelfde straat wonen, ben ik ook snel weer thuis. Tijdens de middag controleer ik de computer en kijk ik even via de staldeur of alles nog in orde is. Nu is het tijd voor een zelf gemaakt sneetje brood met… kip natuurlijk! 

13 uur: terug naar de asperges. Samen met mijn mama help ik de klanten verder in de winkel en verpakken we de asperges voor de veiling.

15 uur: de tijd vliegt en het is weer koffietijd. Met de quad breng ik drankjes naar het veld waar de andere ploeg de asperges nog aan het steken is. En we hebben geluk! Een lieve klant heeft een grote doos wafels gebakken voor ons. Dat smaakt!

16 uur: het was druk in de winkel, dus ik ben nog wat langer gebleven om te helpen. Maar nu is het tijd om terug naar de kippen te gaan. Ik ga de stallen in om alles te controleren.

18 uur: de paarden worden terug binnen gezet en mijn vriend Swen kan elk moment thuiskomen. Ik begin alvast te koken. Vandaag staat er kip op het menu met aardappelen en asperges. Dit vinden we  super lekker en in het seizoen eten we minstens 3x per week iets van of met asperges.

19.30 uur: ik heb nog wat tijd over vanavond, dus ik kan nog even gaan paardrijden. Heerlijk op zo’n zonnige avond. Even het hoofd leegmaken en nergens aan denken. Hier kan ik zo van genieten.

Paardrijden

21 uur: vergadertijd. Sinds kort zit ik ook bij de gewestkern van Groene Kring Bree en vanavond staat er een vergadering op de planning. We zijn bezorgd over wat de toekomst ons zal brengen, onder meer omwille van het stikstofarrest. We bespreken welke gevolgen dit voor ons als boer(in) heeft, welke mogelijke oplossingen we zien, en hoe we de leden van ons gewest het best kunnen informeren. We vinden het belangrijk om klaar en duidelijk met hen te communiceren en een sterke boodschap te verspreiden.  

23 uur: de vergadering zit erop. Het heeft me toch weer aan het denken gezet en nieuwe ideeën gegeven. Nadien ga ik nog snel even langs de stal om daar alles een laatste keer te controleren. Ook al kan ik de stalcomputers via het internet bekijken, ik ga liever nog even naar buiten. En dan bed in.

Bedrijf