Een dag op de boerderij met Lenka

Lenka Lowet
Het boeren zit al enkele generaties in de familie. Mijn ouders zijn de vierde generaties en misschien staat de vijfde generatie klaar! Mijn ouders hebben een gemengd bedrijf met melkkoeien, vleesvee, akkerbouw en zacht fruit. Hiernaast baten we samen ook een kinderboerderij uit. Van kleins af aan kon jij mij tussen de koeien en op de tractor terugvinden.

De boerenstiel is de dag van vandaag geen gemakkelijke stiel om uit te voeren. De strengere normen maken ons bang over de toekomst in de landbouw. Ik werk momenteel voltijds als leerkracht lager onderwijs, maar na de schooluren en in het weekend kan je mij altijd vinden op de (kinder)boerderij. 

Hoe ziet mijn dag in het weekend eruit?

06 uur: Van uitslapen is er niet altijd sprake op de boerderij. Ik maak eerst een lekkere kop koffie en trek vervolgens mijn overal aan om de melkkoeien van stal te halen. Samen met mijn mama Annick melk ik de koeien en ondertussen zorgt mijn papa Erwin ervoor dat de koeien vers voeder krijgen en de stallen voorzien worden van een nieuwe laag stro.

Lenka Erwin Annick

08.30 uur: De melkkoeien zijn gemolken en de installatie is weer proper. We zijn klaar om de kleine kalfjes melk te geven. 

09 uur: Even de tijd maken om zelf te ontbijten en de dagtaken te overlopen. 

09.30 uur: Nu is het tijd om de andere dieren op de boerderij te voederen, de paarden en de alpaca’s naar de weide brengen en de geiten en konijnen te voederen. 

10 uur: Nadien ga ik een handje helpen bij mijn papa. Dit verschilt meestal van dag tot dag, soms kan dat op het veld zijn, maar andere dagen kan dat tussen de koeien zijn. In het weekend vind je mij meestal terug op de kinderboerderij. We leren samen met de kinderen over de dieren en genieten van een leuke dag. 

Lenka met koe

12 uur: Etenstijd! Mijn grootouders wonen tegenover de boerderij, waardoor we altijd samen de middag doorbrengen. 

13 uur: Tijd om terug de handen uit de mouwen te steken en het werk verder te zetten. Tijdens het weekend organiseren we ook verjaardagsfeestjes op de boerderij. We gaan met de kinderen op pad en hebben enkele taakjes om samen uit te voeren zoals hooi geven aan de kalfjes, de kalverhokjes voorzien van vers stro en uiteraard ook spelen op de stroberg of in de springkastelen! 

16 uur: Tijd voor een kop koffie en een lekker gebakje voor dat we aan de tweede melkbeurt beginnen. 

16.30 uur: De melkkoeien worden weer van stal gehaald en beginnen aan hun tweede melkbeurt. 

Lenka melkt

19.30 à 20 uur: Einde van de werkdag. Tijd om samen gezellig samen even rond de tafel te zitten en de planning van de volgende dag te bespreken. Elke dag is een andere dag. Dit maakt het ook fijn om elke dag weer vol energie aan de slag te gaan.