Een dag op de boerderij met Philippe en Nele

De Beenshoeve
Philippe stapte dit jaar mee in het landbouwbedrijf van zijn ouders. Beenshoeve is een grootschalig akkerbouwbedrijf met specialisatie in aardappelen, uien en wortelen. Zijn vrouw Nele werkt als hoofdredacteur bij Boer&Tuinder, maar steekt ook graag een handje toe op de boerderij.

De dagindeling is elke dag anders en hangt uiteraard heel erg af van het seizoen. Momenteel is het stro net binnen en focussen we ons op het rooien en inschuren van de uien. Vanaf begin oktober is het dan weer tijd voor de aardappeloogst, dat is voor ons de drukste periode van het jaar. 

Hoe ziet onze dag eruit op de Beenshoeve?

07.00 uur: De wekker gaat! Na een kwartiertje snoozen staan we op, want we zijn niet zo’n ochtendmensen. Ontbijt durven we nogal eens over te slaan, maar als er brood en spek in huis is, maken we graag tijd voor een ontbijtje!

07.30 uur: Nele vertrekt naar haar werk in Leuven of zet zich thuis aan de laptop (lang leve thuiswerk!). Philippe gaat naar de machineloods en bekijkt welke tractoren en machines er die dag gebruikt moeten worden. Met vuil materiaal gaan we niet graag de baan op, dus tijd om de hogedrukspuit boven te halen!

08.30 uur: Philippe gaat even langs bij zijn ouders om samen de dagplanning te overlopen. Ze wonen gelukkig maar een deur verder op de vierkantshoeve, dus overleggen gaat makkelijk. Alles hangt af van het weer, dus op voorhand plannen is moeilijk. Het vaste personeel komt aan en we vertellen hen wat hun taken vandaag zullen zijn.

9.00 uur: We werken met heel wat machines en er is dus jammer genoeg ook vaak heel wat sleutelwerk. We zorgen ervoor dat de machines die vandaag nodig zijn weer tiptop in orde zijn.

10.00 uur: Het personeel gaat aan de slag met stalmest voeren en groenbemesters zaaien. Philippe vertrekt met zijn uienrooier om de kanten van de uienpercelen te rooien. Deze mogen niet meteen opgeraapt worden maar moeten enkele dagen drogen in de zon, om schade te voorkomen. Eens de kanten opgeraapt zijn, kunnen we aan de binnenkant van de percelen beginnen te rooien.

10.30 uur: Uien rooien, daar horen tranen bij! Niet van miserie, maar zelfs op de tractor moeten je ogen wennen aan de scherpheid van de uien. Gelukkig is dat na een kwartiertje voorbij.

Uien

13.00 uur: Tijd om de frigobox open te doen en te genieten van een lunchke op de tractor. En daarna weer gas geven!

18.00 uur: Nele is klaar met werken en komt even langs het veld om avondeten te brengen. Ook meteen een kans om beeldmateriaal te maken om te delen op onze sociale media van Beenshoeve. We vertellen mensen immers graag hoe het eraan toe gaat op ons bedrijf.

19.00 uur: Terwijl Philippe nog zoveel mogelijk uien probeert te rooien voor het begint te regenen, zorgt Nele nog voor de bevoorrading van de hoevewinkel. Nieuwe aardappelen, verse uien en wortelen, de klanten weten het wel te smaken.

Aardappelen

21.30 uur: We moeten noodgedwongen stoppen met rooien omdat de regen ons heeft ingehaald. Het personeel heeft vandaag ook laat doorgewerkt en we komen rond dezelfde tijd terug aan op de boerderij. Een leuke gelegenheid om samen nog een Duveltje open te trekken en rond de keukentafel na te praten over de gebeurtenissen van de dag.

23.00 uur: Goed gewerkt vandaag, ons bedje roept!