Een dag op de boerderij met Thomas

Thomas_moors
Wat als jij de veertiende generatie was die mee in het familiebedrijf stapt? Zou jij het varkentje wassen? Thomas alleszins wel! Deze jonge varkensboer weet van aanpakken en vertelt ons met veel plezier hoe zijn dag op de boerderij eruit ziet.

 

In 2018 deed ik na mijn hogere studies mijn intrede als 14e generatie op het familiebedrijf. Mijn ouders runden toen een gemengd bedrijf met een gesloten varkenshouderij en een uitgebreide akkerbouwtak waar naast granen ook bieten, cichorei en aardappelen worden geteeld.

Nadat ik het bedrijf gedeeltelijke kon overnemen, kozen we ervoor om de varkenstak klaar te stomen voor de toekomst. Er kwam een nieuwe stal die het bedrijf van 240 naar 440 zeugen met volledige afmesting moest brengen. Met veel plezier wil ik jullie laten zien hoe het er vandaag aan toegaat.

Hoe ziet mijn dag eruit?

06.30 uur: Opstaan! De wekker ringt voor de zoveelste keer, want ik ben absoluut geen vroege vogel. Na een aantal keer snoozen, spring ik uit bed, poets ik snel mijn tanden en eet een boterham om vervolgens aan de slag te gaan.

07.00 uur: Nadat ik de honden en katten eten heb gegeven, ga ik door naar de zeugenstal. Enthousiast laten de zeugen al horen dat ze er zin in hebben, dus ik begin maar gauw aan mijn ronde. Vorige week werden er zeugen gespeend, dat betekent dat er deze week zal moeten worden geïnsemineerd. Een zeug wordt namelijk ongeveer 5 à 6 dagen nadat ze haar biggen heeft verlaten opnieuw bronstig. Om deze bronst te stimuleren, krijgt ze een speciaal rantsoen en geven we haar extra energie met een schepje suiker. De andere zeugen worden hierna ook gevoerd en de dieren worden allemaal gecontroleerd op hun gezondheid.

Na de voeder- en controleronde mag de zoekbeer uit zijn hok, deze moet de nodige stimulans bij zeugen brengen om een goede bronstcontrole uit te voeren. Ik merk geen ongewone bronst op dus bestel de normale hoeveelheid sperma bij het K.I. station.

08.00 uur: De zeugen kunnen er voorlopig weer tegen, dus gaan we verder met de controle van de biggen en vleesvarkens. Deze worden iedere dag grondig gecontroleerd op hun gezondheid, want het is voor ons enorm belangrijk dat de dieren zich goed in hun vel voelen. Zoals op ieder bedrijf loopt niet altijd alles zoals het zou moeten… Ik merk op dat er een aantal biggen in de nieuwe stal wat bleek bij lopen, daarom geef ik ze wat aspirine om de symptomen te temperen en bel naar de dierenarts. De arts zal een check-up komen doen en zal later bepalen welke acties we kunnen ondernemen. Verder zien de varkens er allemaal supergezond uit!

Thomas Moors met big

Mijn ouders hebben in tussentijd de zeugen en biggen in de kraamstal behandeld en eten gegeven.

10.00 uur: Koffie! Iedere dag rond 10 uur nemen we de tijd om een tas koffie te drinken en de verdere dagplanning te overlopen. Mama geeft aan dat ze nog een aantal uren werk heeft om de pasgeboren biggen te behandelen. Papa merkte op dat er een afvoer verstopt is en gaat deze maken. Ik ga verder met de biggen die vorige week gespeend zijn, want deze moeten worden gevaccineerd.

13.00 uur: Na de middagpauze gaan we terug aan het werk, er staat nog een drukke namiddag voor de boeg. Aangezien er vorige week gespeend werd, werden de kraamstallen toen volledig gereinigd en ontsmet en zijn nu klaar om nieuwe zeugen te ontvangen. De hoogdrachtige zeugen brengen we in alle rust en kalmte naar de kraamstal, waar ze op hun gemak kunnen liggen tot de biggetjes klaar zijn om hun eerste stapjes op de wereld te zetten.

14.30 uur: Stallen poetsen. Er werden varkens geladen waardoor de stallen opnieuw moeten worden klaargemaakt voor een nieuwe ronde. Dit is niet altijd het leukste werk, maar met de juiste muziek erbij kan je de tijd er wel aardig snel mee doen voorbijgaan. Ik zet een van men favoriete Playlisten op en kan er de komende 3 uur weer tegenaan!

18.00 uur: Na een korte pauze ga ik met papa terug naar de zeugenstal. De zeugen die deze morgen als voldoende bronstig beschouwd werden, moeten nog geïnsemineerd worden. Dit is altijd een leuk werk om samen te doen, omdat er dan veel besproken kan worden.

18.30 uur: We sluiten het bedrijf af. Ik stoef nog even met het aantal stappen die ik vandaag gezet heb en na een frisse douche is het tijd voor het avondeten.

Terug klaar voor de volgende dag!