Een dag op de boerderij met Yasmine

yasmine

Een dag op de boerderij met Yasmine

Yasmine neemt jullie een dagje mee op de boerderij. Hoe ziet haar dag eruit? En wat moet ze juist allemaal doen? Ze vertelt het jullie graag zelf in haar blog.

Door op te groeien op een boerderij ben ik gebeten door de passie voor dieren en het platteland. Dat beestje zit al van kleins af aan in mijn lichaam en wordt alleen maar groter. Daarom heb ik dan ook enkele jaren geleden beslist om in deze richting een studiekeuze te maken.

Niet alleen de start van een goed product vind ik interessant, de cyclus tot het eindproduct dat bij de consument belandt, boeit me ook heel erg. Door de interesse in de verwerkende industrie werk ik momenteel als productieleider van een visverwerkend bedrijf.

In die hele keten staat voor mij één punt centraal: de liefde voor het product. Van de start, de grondstof, tot een eindproduct dat de consument koopt.

Op de boerderij gaat het niet enkel om de liefde voor het product, maar vooral ook om de liefde voor de dieren en de levensstijl op zich. Onze boerderij is een gemengd landbouwbedrijf met melkvee, varkens en wat akkerbouw.

Een dag op de boerderij

De wekker gaat af en er is geen ritje naar het werk, want je bent thuis, thuis op de boerderij. Bij het wandelen naar de stal staat er alvast een verwelkomingscomité klaar. Het gaat om onze twee honden Lizy en Layka die blij zijn ons te zien. Deze twee zijn onze oogappels en zijn bij ons tijdens ons dagelijks werk op de boerderij.  

layka en lizy

Punt 1 op de agenda: koeien melken. Iedere ochtend en avond opnieuw, maar toch iedere keer opnieuw een boeiende melkbeurt.

Het melken op zich lijkt simpel, toch is het heel uitdagend om ervoor te zorgen dat je alles onder controle hebt. Het kennen van de koeien, hun producties en hun gezondheid is de eerste stap, de tweede stap is het opmerken van afwijkingen in hun patroon. Het direct kunnen ingrijpen bij een afwijking is de boodschap! Daarom is constante controle tijdens de melkbeurt een must, dit maakt het dan ook heel boeiend. En als er dan een probleem wordt vastgesteld, is het fijn dat je het dier snel weer in zijn gewone patroon kan sturen. Het melken doen we met twee, papa en ikzelf.

De kalfjes worden verzorgd door mijn mama, ze krijgen dagelijks twee keer melk toegediend. De liefde voor deze kalfjes is onbeschrijfelijk, deze dieren die de toekomstige melkkoeien zijn van het bedrijf moeten vanaf de start in de watten worden gelegd. Het houden van dieren is iets wat in twee richtingen werkt. Als je het dier geeft wat het nodig heeft en maakt dat het dier gelukkig is, krijg je dit terug in goede resultaten. Een koe die niet gelukkig is, daarvan mag je geen goede productie verwachten. ‘Happy cows, happy farmer’.

yasmine en kalfje

De maaltijd van de koeien wordt ondertussen bereid door mijn broer. Zijn interesse en kennis wordt gebruikt om het best mogelijke rantsoen in ons bedrijf toe te passen. Het rantsoen beheersen is niet enkel voederen alleen. Net als bij het melken wordt het patroon van de koe opgevolgd. De reactie van het dier op de opgenomen voeding, de productie, de gezondheid, de conditie... Een ongelofelijk boeiende job waar mijn broer zich vooral mee bezighoudt.

Na het ‘poesterwerk’ (het werk dat dagelijks moet gebeuren) gaan we naar binnen voor het ontbijt. Het boerderijverhaal loopt door, we praten over koetjes en kalfjes, letterlijk en figuurlijk. De planning van de dag wordt besproken, wat niet wegneemt dat een planning redelijk relatief mag worden genoemd op een boerderij. Ieder moment van de dag kan iets gebeuren, waardoor je dagplanning volledig in duigen valt.

De landbouw is een stiel die je als gezin uitvoert, maar waarbij je volledig afhankelijk bent van de omgeving, namelijk de weersomstandigheden, de maatschappij en de wetgeving. Als deze drie factoren meezitten, dan heb je goed geboerd. Natuurlijk zit het niet altijd mee, neem nu de weersomstandigheden. De planning van de dag hangt hier dan ook heel hard aan vast, kunnen we nu het veld op of niet? Ik vermoed dat Buienradar een recordaantal bezoekers kreeg op hun site de voorbije weken.

In de voormiddag sta ik meestal in om ‘s middags een lekkere maaltijd op tafel te toveren. Koken is iets waar ik me graag mee bezighoud, de maaltijd is tenslotte de sleutel voor een productieve werkdag.

Het hangt af van periode tot periode wat er op de planning staat, enerzijds zitten we met het wekensysteem in de varkensstal, anderzijds zitten we met de seizoenen op het veld. Dat brengt variatie in het werk, waardoor er drukke en minder drukke periodes zijn.

melkshiftIn de meeste gevallen sluiten we de dag af met nog een melkshift, in drukkere periodes kan er soms nog werk na komen zoals sleufsilo’s dekken of hooibalen binnenhalen.

Een ‘perfect day’ sluiten we samen af aan tafel, al dan niet met een lekker biertje.