Een drukke periode voor rapenboer Eddy

Hellinckx
De zomer is voor veel mensen een rustige vakantieperiode, maar voor boer Eddy Hellinckx uit Merchtem is dat helemaal niet het geval.

 

Eddy begon in 1992, nu bijna 30 jaar geleden, met het telen van peterselie en breidde nadien steeds verder uit. Momenteel teelt hij in de winter prei en rapen en in de zomer andijvie en groene selder.

De drukste periode voor de familie Hellinckx ligt tussen eind juli en eind augustus. Dan moet er eerst geoogst worden en nadien moeten de prei, selder en andijvie opnieuw worden geplant. En dat is niet zo eenvoudig. Het grillige klimaat vormt een grote uitdaging voor Eddy. Hij moet zich als groenteteler ook houden aan strenge regels rond watergebruik en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Al die regeltjes zorgen er mee voor dat de groenten die Eddy en zijn collega-telers in België op de markt brengen, op een duurzame manier zijn geteeld. In ons land gelden er voor landbouwproducten strenge controles, zodat jij als consument zeker bent van een eerlijke en heerlijke raap op je bord.

Het favoriete recept van Eddy is – hoe kan het ook anders - rapensoep. De ene raap is trouwens de andere niet! Deze kleine, ronde groente vind je in paarse, rode, groene en gele tinten. Vaak hebben rapen een witte schil die overvloeit in een van de voorgaande kleuren. Het leuke is dat de schil zo dun is dat je rapen niet hoeft te schillen, dat bespaart je wat werk! Bovendien gaan er zo minder voedingsstoffen verloren tijdens je bereiding. Raapjes bevatten namelijk veel vitamine C en vezels.