Hoe maak ik mijn cactus blij? Gebruik deze tips van de expert!

Cactus

Hoe maak ik mijn cactus blij? Gebruik deze tips van de expert!

Cactusteler Hans geeft je graag enkele tips over de ideale verzorging van het plantje.

 

In het zonnetje

Het allerbelangrijkste voor een succesrijke cactuskweek is …. Licht.

Cactussen zijn van nature lichtminnende planten. Dit betekent dat de plantjes die je binnen plaatst vlak bij een raam moeten staan. Indirect licht is niet voldoende en op lange termijn zal de cactus dat ook niet overleven.

Cactusteler Hans in zijn serre.
Cactusteler Hans in zijn serre

Water voor een woestijnplant?

Watergift doe je best volgens de seizoenen. In de zomermaanden, van mei tot september, mogen kleinere cactusjes om de 14 dagen water krijgen. Het volstaat om ze  10 minuutjes met de voeten in het water te zetten en ze dan te laten uitlekken. Grotere exemplaren hebben tijdens de zomerperiode genoeg aan een keer maand wateren. De hoeveelheid water hangt af van de grootte van de plant. Geef pas weer water wanneer de potkluit terug mooi is uitgedroogd.

In de wintermaanden, van oktober tot april, mag dit een halve dosis zijn bij een cactus op kamertemperatuur. Om de vier weken water geven is dus genoeg. Cactussen die je overwintert bij temperaturen onder de 12 graden mag je de hele winter droog houden.

Cactus_water

Naar buiten

Cactussen houden van frisse lucht tijdens de warmere maanden van het jaar. Van half mei tot eind september kan je ze op een zonnig plaatsje buiten zetten. Net zoals wij zelf bij het begin van de zomer, moet ook de cactus wennen aan de zon. Verhuis de plant dus naar buiten in een regenachtige of bewolkte periode. Zo kan hij gewoon worden aan het uv-licht zonder te verbranden. Enkele weken voor je de cactus aan het einde van de zomer weer binnen zet, moet de plant mooi uitgedroogd zijn, met een droge potkluit. Daarom is het goed om de cactussen de laatste weken van hun ‘buitenverblijf ‘ ergens te zetten waar er voldoende licht is, maar waar de planten geen regen krijgen, zodat ze kunnen uitdrogen

Je maakt je cactus extra blij door tijdens de zomermaanden  2 à 3 keer voeding te geven. Daarvoor gebruik je cactusmeststof die alle stoffen bevat die je cactus nodig heeft.

Cactus

Weg met vieze beestjes

Een cactus kan last krijgen van wolluis of schildluis. Bij wolluis zijn er pluizige deeltjes te zien op de kop van de plant en tussen de vertakkingen. Bij schildluis zie je kleine, platte schildjes op de kop van de cactus en tussen de vertakkingen. Je kan de cactus dan behandelen met systemische of contactinsecticiden, of je kan de luizen manueel wegwrijven met een wattenstaafje dat je doopt in een mix van 50% water en 50% alcohol. De cactus in de zomermaanden buiten zetten, biedt ook een goede bescherming tegen wolluis en schildluis.