Kromme komkommers

komkommer

Kromme komkommers

Een kleine, een grote, een rechte, een kromme... Komkommers bestaan in alle vormen en formaten! Maar hoe zit het nu juist met deze groene groente?

Laat ons beginnen bij het begin. De komkommer komt - net als de augurk, courgette, pompoen en meloen - uit de familie van de komkommerachtigen. Logisch! Een komkommer is een klimplant met grote bladeren die langs binddraad omhoog groeit. Het is een eenjarige plant en groeit met een tiental komkommers aan één stengel. Net als wij kan ook deze groente wel wat vitamine D gebruiken. Een komkommer geniet van natuurlijk licht en groeit er naartoe. De komkommer is een echte zomergroente en is beschikbaar tijdens de maanden juli, augustus en september. Ondanks dat ze zo van de warmte houden, kan je ze best op een donkere, koele (13°C) ruimte bewaren. Op deze manier heb je het langst genot van deze sappige groente. 

Kromkommer, wat is dat?

kromme komkommerMaar kromme komkommers… Vanwaar komt deze uitspraak juist? Wel, eigenlijk hebben komkommers vaak een kromming. Je bent dit waarschijnlijk niet gewoon. Welke komkommer zie je als je even in je koelkast kijkt? Een rechte! En dit is ook normaal, want tot 2009 schreef de Europese wetgeving voor dat warenhuizen enkel rechte komkommers in hun rekken mochten hebben.

Vandaag is de wetgeving anders. Een komkommer mag dus wel degelijk krom zijn en zo in de supermarkt liggen. Een kromkommer dus. Maar geen hele kromme. De Europese regelgeving geeft namelijk aan dat een komkommer een kromming mag hebben van 10 millimeter per 10 centimeter.

Smullen op verschillende manieren!

Je kan een komkommer op verschillende manieren in enkele receptjes verwerken. Denk aan een frisse wrap met komkommer, een zomerse salade, ... Zelfs komkommersoep is om duimen en vingers bij af te likken! En die is uiteraard even lekker met een rechte als met een kromme komkommer.