Landbouwers creëren kerstsfeer

Lichtstoet

De meest magische periode van het jaar is bijna aangebroken. Het ideale moment om samen met familie en vrienden leuke uitstappen te plannen en de kerstsfeer op te snuiven. Heb jij al een idee waar je allemaal naartoe gaat? Ik wel. 

Het is een typische herfstdag wanneer ik aankom bij Luc Salens in Kortenberg. Het regent pijpenstelen, en de hemel kleurt grijs. Buiten is het koud, en ook mijn humeur schommelt rond het vriespunt. 
Mijn stemming krikt onmiddellijk op wanneer ik kennis maak met Luc en zijn vrouw Rita. Samen runnen ze een landbouwbedrijf waarbij ze focussen op grondwitloof en akkerbouw. 

Dat komende vrijdag een ongeluksdag is, althans volgens het bijgeloof, deert hen niet. “We kijken vol spanning en verwachting uit naar vrijdag 13 december”, vertelt Luc Salens enthousiast. “Die avond straalt onze gemeente, en dat dankzij meer dan 40 tractoren.” Het is een primeur in Kortenberg, een kerstparade met tractoren. 

Versierde tractor

“Onze dochter heeft al enkele keren deelgenomen aan zo’n lichtstoet, onder andere in Werchter waar er gemiddeld 150 deelnemers zijn. Het is een gezellige en kleurrijke gebeurtenis die veel belangstelling wekt.” Vorig jaar speelden Luc en Rita met het idee om zelf een kerstparade te organiseren. Ze voegden de daad bij het woord en samen met enkele landbouwers begonnen ze plannen te maken. Ze kregen hierbij steun van het gemeentebestuur en de lokale verenigingen. 

“We beginnen en eindigen op de kerstmarkt. De deelnemers leggen een parcours van 14 km af. De toeschouwers hebben dus ruimte genoeg om een goed plekje uit te kiezen om het lichtspektakel te bewonderen”, grapt Luc. “Bovendien kunnen ze genieten van een glaasje jenever of een lekkere hamburger.” 

Luc vertelt me dat de drie origineelste tractoren in de prijzen vallen. Daarnaast krijgt er ook sowieso een boer uit Kortenberg een aandenken. “Het is al langer een bekend fenomeen, op sommige plekken zelfs een jaarlijkse traditie voor landbouwers”, vertelt Luc. “Er zijn zelfs landbouwers, of de (klein)kinderen ervan, die ook in andere provincies deelnemen. Het is een gezellige bijeenkomst voor jong en oud. Verder steken landbouwers veel tijd in hun werk, en willen ze dus vol trots hun creaties tonen aan het brede publiek.” Naast harde werkers zijn landbouwers dus ook nog eens creatieve duizendpoten. 

Tractor versierd met lichtjes

Mijn nieuwsgierigheid neemt de bovenhand en ik vraag aan Luc en Rita of ik een van hun creaties mag zien. Het volgende moment sta ik in een andere ruimte en daar is het lichtpunt van mijn dag. Letterlijk en figuurlijk. Luc en Rita glunderen wanneer ze de lichtjes aansteken, en op dat moment sta ik met mijn mond vol tanden. Ik bewonder een tractor die versierd is met meer dan 5.000 kerstlichtjes. Ik kan me plots perfect inbeelden wat voor een feeërieke sfeer er weldra zal heersen in Kortenberg. 

“Er kruipt heel wat werk in”, vertelt Rita. “Eenmaal je een ontwerp hebt, ga je aan de slag. Je zoekt het materiaal bij elkaar en begint te knutselen.” Ze maakt er mij attent op dat een van de kerstversieringen gemaakt is met kapstokken. Ik staar verrast naar de creatie, en ben onder de indruk. Ik had het zelf niet eens door. Ik vraag me af hoeveel tijd er kruipt in het versieren van zo’n tractor en vraag met een knipoog aan Luc: “Heb je nog wel tijd om in de grond te wroeten?” Zijn antwoord volgt onmiddellijk: “Als je een volledige dag spendeert aan het versieren, dan ben je al een heel eind op weg. Sommige landbouwers versieren hun tractor altijd anders, anderen blijven bij hun ontwerp. Je bepaalt het volledig zelf.” 

Kortom, elke kerstparade is een verrassing en nodigt uit om te komen bewonderen en je te laten verwonderen. In mijn agenda staat alvast een gezellig avonduitje met vrienden gepland.

Warme kerstgroeten van het #Boerentrots team

 

Praktische info komende eventen

Lichtstoet op 13 december om 19u in Kortenberg
https://www.salensbvba.be/lichtstoet-kortenberg/1ste-kerstlichtparade-kortenberg-op-13-december-19

Tractor kerst run op 14 december in Geel
https://www.tractorkerstrun.be/

Lichtstoet op 20 december in Tessenderlo

Lichtstoet op 21 december in Werchter
https://werchter.landelijkegilden.be/activiteiten/45506

Kerstrun op 21 december in Zoersel
https://www.landelijkegildezoersel.be/Kerstrun

Lichtstoet op 21 december in Lokeren
https://www.facebook.com/events/349967619124444/

Lichtstoet op 26 december in Desteldonk
https://www.facebook.com/events/546470889250847/

Verlichte tractortocht 26 december in Meeswijk
https://www.facebook.com/Landelijke-gilde-Meeswijk-200853860544662/

Lichtstoet op 28 december in Oosterzele
https://oosterzele.landelijkegilden.be/sites/default/files/Flyer_tractorentocht_2019_nieuw2.pdf

Lichtstoet op zaterdag 4 januari in Londerzeel
https://londerzeel.landelijkegilden.be/activiteiten/50173