Leer de families uit Boerenjaar kennen

Erwin Lowet
In Boerenjaar nemen de meest uiteenlopende gezinnen ons mee in hun dagelijkse bezigheden, doen ze ons lachen en meeleven zodat we daarna misschien iets minder hard vloeken wanneer we nog eens in de file achter een tractor aan rijden. Maak kennis met de tien families uit Boerenjaar!


Familie Schreurs

Familie Schreurs

Vader Paul en zijn zoon Daan runnen samen de boerderij in het Limburgse Kozen waar ze appels en peren telen. Hun favoriete tijd van het jaar is dan ook de bloesemperiode, dan staan de boomgaarden er op hun mooist bij.

Delanote

Familie Delanote

Een familie én een boerderij runnen? Voor Marijn en Lore uit het West-Vlaamse Dikkebus is december de drukste periode van het jaar want dan moet er 165 hectare aan wintergroenten (spruitjes etc.) geoogst worden. En dus passen beide ouders hun werkritme aan: Lore zorgt ’s avonds voor haar drie kleine spruiten en Marijn… die doet zijn werk al lopend in plaats van te gaan lopen na het werk. 

Familie Cobbaert

Familie Cobbaert

Als boerenzoon besliste Jan op zijn 18e dat hij boer zou worden, wat ook geschiedde want later nam hij de boerderij van zijn vader over. Daar telt zijn bedrijf vandaag 100 melkkoeien en 900 varkens. Bovendien helpt Jan ook nog eens mee in de bed & breakfast van zijn vrouw Katrien.

Familie Rigot

Familie Theunis - Rigot

Na 26 jaar als juf voor de klas te hebben gestaan, opende Catherine speelboerderij Ravot. Een plek waar kinderen kunnen spelen, klimmen, ravotten en tussen de dieren zitten. De kinderen noemen haar ‘mevrouw van de koe’, een bijnaam waar ze best wel trots op is. Daarnaast runt ze sinds haar man gestorven is ook nog eens haar eigen landbouwbedrijf in vleesvee.

Familie Willems

Familie decrem

Greet runt de boerderij in het Vlaams-Brabantse Pepingen samen met haar vier kinderen: Tienke, Eulaly, Kamie en Robbert. In dit vlees- en melkveebedrijf moet iedereen een handje meehelpen en dat doen ze met veel plezier. Zowel op de boerderij als op de markt waar Tienke als beenhouwer vlees verkoopt.

Familie Lowet

Familie Lowet

In het Limburgse Gutshoven namen Annick en haar man Erwin 18 jaar geleden de boerderij over van haar ouders die nog steeds tegenover de boerderij wonen. Samen met hun dochter Lenka zijn ze ’s ochtends al vanaf kwart na vijf in de weer met hun 300 koeien die elke dag tweemaal gemolken moeten worden.

Familie Mehuys

Familie Mehuys

Toen zoon Olivier in de stad ging studeren ontdekte hij dat de roep naar het leven op de boerenbuiten groter was dan die van de stad. Zijn ervaringen nam hij echter mee om zijn landbouwbedrijf klaar te maken voor de toekomst. Zo verkoopt hij bijvoorbeeld zijn eigen vlees online én won hij de Newbie Award met zijn mobiele kippenstal.

Pieter Coopmans

Pieter coopmans

Pieter boert op de gronden van natuurdomein Herkenrode in Hasselt en op de geitenboerderij van zijn vennoot Koen. Samen vormen ze een sterk duo dat werkt volgens het principe van de korte keten. Zo verkopen ze biovlees en geitenkaas aan lokale handelaars en op de markt. Van hun graan wordt bovendien ook bier en jenever gebrouwen en Hasseltse speculaas gemaakt. 

Familie Hendrickx

michel Hendrickx

Michel Hendrickx teelt aardappelen en de kans is groot dat jij ze ook al eens hebt geproeft, want de meeste van zijn aardappelen worden verwerkt tot chips. Zo zegt hij het zelf: “Als je een zak chips hebt gegeten en het heeft je gesmaakt, dan is dat van mijn patatten gemaakt.”

Familie Verniest

Familie Verniest

Mieke is een boerin in hart en nieren, fier op haar bedrijf én gezin. In de Vlaamse Ardennen heeft ze samen met haar man Luc haar droomboerderij gevonden waar ze momenteel meer dan 2000 varkens houden. Een echt familiaal bedrijf waar ook hun kindjes Leonie, Louise en Elena graag meehelpen.