Oh dennenboom: wat typeert de kerstboom in jouw huiskamer?

Dennenbomen
Eens de Sint het land uit is, maken we plaats voor een stukje natuur in huis: een prachtige kerstboom. Je vindt dennenbomen letterlijk in alle vormen en maten, van compacte minibomen tot grote, volle exemplaren die je woonkamer tot de nok vullen met prachtige groene naalden. Hoe onderscheid je de verschillende soorten en wat vraagt het om een kerstboom te kweken? Ontdek in deze boomlezing alles over de naaldboom die in jouw huiskamer staat te blinken.

 

 

Welke soorten zijn er?

 

De Nordmann (Abies Normanniana)

De Rolls Royce onder de kerstbomen is ongetwijfeld de Nordmann. Met zijn volle, glanzende naalden, prachtige donkergroene kleur en piramidale vorm lijkt hij recht uit de boekjes te komen. Zijn naalden zijn bovendien zacht, flexibel én ze vallen er niet snel af. Kortom, een plezier om in huis te hebben! De Nordmann is niet voor niets de meest verkochte kerstboom in onze regio.

De Fraseri

De Fraseri (Abies Fraseri)

Je zou deze naaldboomsoort wel het broertje van de Nordmann kunnen noemen. Met dat verschil dat de Fraseri mooie, zilveren reflecties vertoont aan de onderkant van zijn donkergroen loof. Bovendien verspreidt deze kerstboom een heerlijke geur in huis. Een boom waar je met al je zintuigen van kan genieten!

 

De Nobilis (Abies Nobilis)

Deze nobele naaldboom onderscheidt zich door zijn unieke, blauwe schijn. De Nobilis houdt net zoals de Nordmann en Fraseri zijn naalden lang vast en brengt een zalige natuurgeur je huiskamer binnen. Deze speciale kerstboom is helaas niet makkelijk verkrijgbaar, omdat hij erg moeilijk is om te kweken. 

 

De fijnspar

De fijnspar (Picea Abies)

In Zuid-Europa is deze spar met fijne naalden de populairste kerstboom. Maar wist je dat deze boom traditioneel in onze Belgische Ardennen gekweekt wordt? Van de basis tot de top is deze spar heel evenwichtig opgebouwd waardoor hij er altijd vol en warm uitziet. Ook de geur die hij met zich meedraagt is onmiskenbaar!

 

De Omorika (Picea Omorika)

Dat deze kerstboomfamilie is van de fijnspar, zie je meteen. Al is de Omorika gemiddeld een stuk groter en rijziger dan de gewone fijnspar. Bovendien hebben de groene naalden een zilverachtige schijn. Een kerstboom die zelfs zonder versiering prachtig kan staan blinken in je huiskamer!

 

Elke kerstboom heeft z’n prijs

Elke kerstboom heeft z’n prijs

Kies jij steevast een grote of een kleine boom? Met kluit of zonder? En neem je er een pot bij of niet? Kerstbomen worden in verschillende vormen verkocht. Logisch dus dat je niet voor elke boom hetzelfde betaalt. Bomen die voor enkele tot tientallen euro’s meer verkocht worden, zijn met meer onderhoud en aandacht gekweekt. De kweker heeft er meer tijd en plaats in gestoken waardoor de boom dikker, voller en mooier van vorm is. Daarbij let hij erop dat het terrein waar de bomen groeien onkruid- en ziektevrij blijft. Hij snoeit de bomen ook regelmatiger bij voor de perfecte vorm. Daarnaast zorgt hij dat elke boom voldoende ruimte heeft om te groeien door extra plaats tussen te laten bij het aanplanten. Stuk voor stuk belangrijke factoren die ervoor zorgen dat jouw prachtige kerstboom die paar euro’s meer zeker waard is.

 

Naaldboom vs. kunstboom?

Er kruipt heel wat tijd en werk in een mooie, volle kerstboom. Je kan je dus afvragen of dit wel zo milieuvriendelijk is en of je niet beter voor een kunstboom kiest? Daar kunnen we een heel duidelijk antwoord op geven: een echte dennenboom is nog steeds milieuvriendelijker dan een plastic versie. Tijdens de groei produceert bv. een Nordmann boom 5 tot 15 jaar zuurstof voor onze aardbol. Bovendien planten de kwekers voor elke boom die uitgedaan wordt een nieuw exemplaar in de plaats. Kunstbomen produceren en recycleren is daarentegen heel milieuvervuilend.