Proef van de West-Vlaamse #Boerentrots op WECANDANCE
Op het strand van Zeebrugge kan je genieten van de allerbeste elektronische muziek én gezond en duurzaam festivalfood tijdens WECANDANCE. Het outdoor dance evenement trok in 2019 volop de kaart van seizoensgebonden en lokaal geproduceerd eten voor haar festivalgangers in de Farm to Table-tent. Hét bewijs dat ook een groot dancefestival #Boerentrots kan zijn!
WECANDANCE maakt er een punt van geen frieten, hotdogs of ander fastfood te serveren. Maar het outdoor festival wou in 2019 nog een stapje verder gaan. Hoe? Door samen met #Boerentrots gastronomie en duurzame voeding samen te brengen op het festival. In de Farm to Table-tent kon je drie culinaire festivalgerechten uit eigen streek proeven, rechtstreeks van de boerderij op de festivaltafel.
Topchefs en topproducten
Een gerecht kan pas top zijn als de ingrediënten dat ook zijn. Dat zal elke chef beamen, zo ook Gault Millau groentechef Nicolas Decloedt (Humus x Hortense) en North Sea Chefs Willem Hiele (restaurant Willem Hiele) en Sean Uytterhaegen (Dierendonck/Carcasse). Zij creëerden speciaal voor WECANDANCE een signature dish met groenten, vis of vlees uit de streek. Je zal er onder andere kunnen aanschuiven voor een pizza met ananastomaatjes, Belgische quinoa met schelvis en shortribs van West-Vlaams rood rund.
West-Vlaamse #Boerentrots
Deze festivalsnacks van gastronomisch niveau worden dus gemaakt met uitsluitend lokaal geproduceerde en seizoensgebonden ingrediënten. “Ze zijn afkomstig van drie lokale, West-Vlaamse boerderijen”, vertelt Matty Veulemans van #Boerentrots.
Het vlees komt bijvoorbeeld van Slagerij Dierendonck. Zij kweken West-Vlaams rood rund op hun eigen boerderij Dierendonck Farm. Op de weides in de ijzervallei en de polders kan je de rode dikbillen zien grazen. Dit uiterst zeldzaam rundvee ras heeft zich aangepast aan het milde zeeklimaat en de West-Vlaamse bodem waardoor het als geen ander gras kan omzetten in enorm kwaliteitsvol vlees met een fijne textuur. West-Vlaams rood is dus niet voor niets een erkend streekproduct.
Le Monde des Mille Couleurs uit Dikkebus is ook een boerderij uniek in zijn soort. Dries Delanote creëerde er een wondere wereld van ‘wild farming’. Een plek waar kwaliteit, biodiversiteit en passie samenkomen. Op het ritme van de seizoenen groeit hij er historische kruiden, speciale bloemen en vergeten groenten zoals wilde bloemkool en armeluisasperge. Het resultaat? Le Monde des Mille Couleurs levert verse producten aan restaurants en markten in België, Frankrijk en omstreken.
De derde boer is landbouwer Hans Gheldof uit Gijverinkhove. Samen met zijn vrouw Leen besloot hij in 2015 als een van de eerste boeren in Vlaanderen te experimenteren met quinoa, een supervoedzame graansoort afkomstig uit Zuid-Amerika. Het resultaat? 5 hectare aan quinoaplanten die hij voor het derde op jaar rij al heeft kunnen oogsten. Per hectare haalt hij 500 tot 3.000 kg pure, Belgische quinoa binnen. Zijn quinoa van eigen kweek vind je ondertussen zelfs al in de rekken van een bekende supermarktketen. Hans zijn experiment is dus meer dan geslaagd. Dat belooft voor de culinaire verwennerij in onze Farm to Table-tent op WECANDANCE!