Wat je nog niet wist over venkel

Venkel
Italië is de grootste venkelproducent ter wereld, met een areaal van zo’n 18.000 ha. Bij ons kent de naar anijs smakende groente een veel bescheidener areaal, dat weliswaar groeit. Venkel wordt zowel in de serre als in de vollegrond geplant en na zo'n 3 of 3,5 maand kan de groente geoogst worden. De groente wordt zowel voor de versmarkt als de industrie (diepvriesfabrieken) geteeld. Wat weet jij nog over deze groente? We geven je 3 weetjes mee.

 

1. GEZOND

Venkel komt oorspronkelijk uit Azië, maar is nu vooral populair in Italië. De Grieken en Romeinen aten de groente, die een bron van vitamine C en mineralen is, om gezond te blijven. Zo bevordert venkel de spijsvertering. Vanuit het Middellandse Zeegebied werd het gewas via middeleeuwse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd. En gelukkig maar, zo kunnen wij nu ook genieten van deze smakelijke groente!

Venkel

2. NO STRESS

Venkel plant een boer niet zomaar. Deze groente vraagt weinig stikstof, maar een ruime kalium- en magnesiumvoorziening. Dat wilt zeggen dat de teler de bodem zeker goed moet voorbereiden, zodat de venkel voldoende voedingsstoffen krijgt om te groeien. Tijdens de teelt is het belangrijk om de venkel met zo weinig mogelijk stress vlot te laten doorgroeien. Bij warm weer is beregening een absolute noodzaak. De groei van het gewas en van de bollen moet zo gelijkmatig mogelijk verlopen, aangezien de versmarkt een mooie bolronde vorm vraagt. Hoe boller, hoe beter! 

Venkel_veld

3. KNAAGDIEREN ZIJN ER VERLEKKERD OP

Een veld met venkel wordt goed afgeschermd. Waarom? Konijnen en hazen smullen namelijk ook van deze groente. Ze houden van de specifieke anijssmaak en komen vlak na het planten vaak op de groente af. Daarom moeten telers hun percelen beschermen met afrastering of kippengaas.