Voedermais of suikermais?

Mais

Hoeveel van de mais langs de wegen is suikermais? Het antwoord is wellicht wat ontgoochelend. Minstens 99,9% van de mais die je overal in het veld kan zien is mais bestemd voor veevoeding - vooral als silomais, maar deels ook als korrelmais. Suikermais daarentegen wordt als groente geteeld, maar het areaal is zodanig klein dat er geen aparte cijfers van zijn.

Wat is het verschil?

Voedermais wordt vooral geteeld voor het zetmeel, dat energie moet aanleveren voor het vee. Suikermais heeft de eigenschap dat het suiker dat de plant aanmaakt minder snel omgezet wordt in zetmeel. De zoetere smaak maakt suikermais meer geschikt voor menselijke consumptie. Dit wil niet zeggen dat voedermais niet eetbaar is, maar lekker is het zeker niet.

Kan je zelf suikermais telen?

Dat kan perfect, maar onthoud dat jonge maisplantjes geen vorst verdragen. Als je ze vroeg wil oogsten, dien je ze vanaf half april in potjes te zaaien, op te kweken onder beschutting en later uit te planten. Zaai of plant geen lange rijen, maar maak een blokje met meerdere rijen voor een betere bestuiving. Hou minstens 15 cm afstand in de rij en 75 cm tussen de rijen. Eventueel leg je 2 tot 3 zaadjes in een kuiltje van 5cm, om nadien de sterkste plant over te houden. Je hebt zoete en heel zoete rassen. Informeer je vooraleer een ras te kiezen. Het zaad van suikermais ziet er eerder verschrompeld uit in vergelijking met korrelmais.

Hoe maak je suikermais klaar?

Er zijn tientallen bereidingswijzen. Zorg dat je verse kolven hebt, want eens geoogst begint de suiker zich om te zetten naar zetmeel - en wordt de suikermais bijgevolg minder zoet. De mais is oogstbaar als de bloeidraden bruin zijn en je de korrels nog net kan indrukken met je nagels. Je kan de mais koken, stomen, grillen op de barbecue of klaarmaken in de oven of magnetron en je kan ze ook bakken. Maiskorrels uit blik of glazen pot kan je direct verwerken, bijvoorbeeld in salades. Weet ook dat suikermais niet geschikt is om te poffen (popcorn), daarvoor worden dan weer andere rassen geteeld.

Mais of maïs?

Tot slot nog de spelling van het woord. Schrijf je nu mais of maïs? De beide spellingen zijn correct. Wij verkiezen mais in dit blogartikel, omdat vandaag doorgaans ‘majs’ gezegd wordt, waardoor dat trema niet meer nodig is. Het duurde tot 2005 voordat de Woordenlijst der Nederlandse taal (het groene boekje) de schrijfwijze mais toestond.