Wat je nog niet wist over courgettes

Courgettes

Wat je nog niet wist over courgettes

De courgette behoort al enkele jaren tot de top 10 van populairste groenten in België. Volgens cijfers van marktonderzoeksorganisatie GfK at de Belg vorig jaar gemiddeld 1,6 kg courgettes, bijna 20% meer dan in 2019. We geven je graag 3 weetjes mee over deze smakelijke groente.

1. MERGPOMPOEN

Courgettes zijn vruchtgroenten die tot dezelfde familie behoren als meloenen en komkommers. Het woord ‘courgette’ is een verkleinwoord van het Franse woord courge, wat ‘pompoen’ betekent. Niet zo verwonderlijk, want een courgette wordt ook wel eens ‘mergpompoen’ genoemd.

courgette

2. DRIE KLEUREN

Een courgette kan geel, groen of wit zijn. De groene courgette is de bekendste soort en lijkt heel goed op haar neef, de komkommer. De groente wordt geoogst voordat ze volledig rijp is. Tegenwoordig vind je steeds meer specialties. Zo is de courgettini een jong geoogste ‘minicourgette’ met een zachte textuur, die vooral gegrild een heerlijke lekkernij is. De ronde courgette (courgette de Nice) is erg decoratief en interessant als afwisseling voor gevulde tomaten. Tot slot hebben de fleurs de courgette, kleine vruchten van de courgette, hun naam ontleend aan het feit dat de bloem er nog aan zit. In culinaire middens worden ze als een delicatesse gezien.

3. EETBARE BLOEMEN EN BLADEREN

Wist je dat behalve de courgettevrucht ook de bloemen en de bladeren van de courgetteplant eetbaar én lekker zijn? Courgettes zijn rijk aan voedingsvezels en een goede bron van foliumzuur en vitamine C. Je bewaart ze best op een koele plaats (de kelder of een afgesloten ruimte). Leg ze niet in de koelkast, want dan worden ze snel bitter.

Courgettebloem